Boris Johnson vraagt dan toch uitstel van Brexit aan bij Europa

© AFP

De Europese president Donald Tusk heeft de brief van de Britse premier Boris Johnson met een verzoek tot uitstel van de Brexit ontvangen. Dat liet hij weten op Twitter.

evdg

“Ik ga nu de leiders van de EU raadplegen om na te gaan hoe we hierop kunnen reageren”, aldus Tusk.Tusk en Johnson hadden zaterdagavond een telefonisch onderhoud. De Europese president zal dan de andere Europese leiders consulteren. Dat zou enkele dagen in beslag nemen.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de BBC zou Johnson de brief niet hebben ondertekend. Er zouden ook twee andere documenten aan de brief zijn toegevoegd: een tekst van Johnson waarin hij stelt dat een uitstel van de brexit een fout zou zijn en een toevoeging van Tim Barrow, die Londen vertegenwoordigt in Brussel, waarin hij uitdrukkelijk stelt dat in de brief de resultaten staan van de stemming van de Britse parlementsleden zaterdag.

Het Britse parlement besliste zaterdag om de definitieve stemming over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie uit te stellen. Op twaalf dagen van het Britse vertrek op 31 oktober vormt dit manoeuvre een grote opdoffer voor premier Johnson.

LEES OOK. Boris Johnson: vernederd en gedwongen Brexit uit te stellen (+)

De conservatief zet echter “onverschrokken” door met zijn plan om het Verenigd Koninkrijk die dag met dit akkoord uit de EU te halen en weigerde eerst uitstel van de Brexit te vragen. De oppositie eiste echter meteen dat Johnson de Benn Act respecteert en een brief met een verzoek tot uitstel naar Brussel stuurt. Dat heeft hij dus toch gedaan.

Aangeboden door onze partners