Anderlecht krijgt boete van 2.000 euro voor spreekkoren tegen Club Brugge in Play-off 1

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft RSC Anderlecht een boete van 2.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd voor spreekkoren van paars-witte fans tijdens de topper van Club Brugge vorig seizoen. Dat bevestigde Caroline Demuynck, administratief directeur van het BAS, zondag aan Belga. “Het spreekkoor ‘Alle boeren zijn homo’ werkt stigmatiserend voor de holebigemeenschap. (...) Dat is betreurenswaardig in de huidige tijdgeest.”

Het disciplinair dossier gaat terug tot 4 april 2019, toen Anderlecht in play-off 1 aartsrivaal Club Brugge ontving. De in het Astridpark aanwezige match delegatie beschreef verschillende spreekkoren in zijn verslag. “Alle boeren zijn homo’s” weerklonk in de 3e en 56e minuut vanuit de zuidtribune, in minuut 27, 29 en 68 werd scheidsrechter Van Driessche “de hoer van FCB” genoemd en in minuut 85 kreeg de Brugse doelman Horvath “enculé, fils de pute” over zich heen. Na het laatste fluitsignaal waren de gezangen “alle boeren zijn homo’s” opnieuw hoorbaar.

In eerste aanleg vorderde het Bondsparket voor bovenstaande spreekkoren een boete van 4.000 euro, maar de Geschillencommissie hield het op een boete van 1.000 euro. In die uitspraak vermeldde het tuchtorgaan duidelijk dat “alle boeren zijn homo” niet als een kwetsend spreekkoor werd beschouwd. “De hoer van FCB” en “enculé, fils de pute” waren dat wel.

Het Bondsparket tekende beroep aan tegen die uitspraak bij het BAS en vorderde om de uitspraak te hervormen, zodat “alle boeren zijn homo’s” wel als kwetsend of discriminerend zou worden beoordeeld. Bondsprocureur Wagner vroeg om bovenop de 1.000 euro die RSCA in eerste aanleg was opgelegd ook nog eens 2.500 euro op te leggen voor dat beruchte geuzenlied. Paars-wit tekende op zijn beurt beroep aan en eiste de volledige vrijpraak, ook voor “de hoer van FCB” en “enculé, fils de pute” dus.

Anderlecht krijgt boete van 2.000 euro voor spreekkoren tegen Club Brugge in Play-off 1
Club Brugge won de betreffende match met 2-3. Foto: BELGA

Beide partijen deden op 12 september hun zegje. Een maand later viel het vonnis. Anderlecht kreeg nul op het rekest. “De stelling ‘alle boeren zijn homo’s’ is evident onjuist en krijgt in de context van een voetbalwedstrijd een negatieve lading om de tegenstander te raken. De betrokken supporters gebruiken de aanduiding ‘homo’ bewust om de tegenstander of haar supporters te kleineren. Het spreekkoor kan niet als neutraal beschouwd worden, maar als stigmatiserend voor de holebigemeenschap en wordt bewust als scheldwoord gebruikt. Die praktijk is in de huidige tijdsgeest te betreuren”, luidde het oordeel van het BAS. “Deze spreekkoren helpen Anderlecht op geen enkele wijze vooruit en kunnen dus niet als ondersteunende supportersgezangen worden beschouwd, maar er enkel en alleen op gericht zijn bepaalde personen te viseren, te kwetsen en minstens te destabiliseren.”

Om bovenstaande reden werd de initiële boete van 1.000 euro bevestigd, maar werd er slechts een voorwaardelijke geldstraf van opnieuw 1.000 euro aan toegevoegd. De gevorderde straf van bondsprocureur Wagner werd in de wind geslagen. “Het kind mag immers niet met het badwater weggegooid worden en dus moet er ook rekening gehouden worden met alle initiatieven dewelke RSC Anderlecht neemt om racisme en discriminatie uit haar stadion te weren. Het BAS stelt ook vast dat in het verleden enig gedoogbeleid werd gehanteerd door de bondsinstanties, hetwelk omgekeerd de feiten ook niet kan goedkeuren”, verklaarde het arbitragecollege. RSCA werd wel verplicht om de arbitragekosten van 1.500 euro voor zijn rekening te nemen.

Door belga
AANGERADEN