Vanaf morgen openen 62 failliete Thomas Cook-winkels opnieuw de deuren, een goede zaak voor gedupeerden?

Bron © BELGA, La Libre

Foto: BART DEWAELE

De zowat zestig reisbureaus die door de Spaanse speler Wamos zijn overgenomen van het failliete Thomas Cook, openen maandag opnieuw de deuren. Dat heeft de overnemer zondag bevestigd. Kan dat de gedupeerde reizigers helpen?

Wamos maakte een tiental dagen geleden bekend 62 van de 91 reiswinkels van het teloorgegane Thomas Cook Retail België over te nemen en ongeveer 200 van de 500 werknemers. De voorbije week was het alle hens aan dek om die doorstart te realiseren. Wamos Benelux werd opgericht en er kwam een akkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor het overgenomen personeel. Momenteel zijn nog niet alle informaticaproblemen van de baan, maar “we gaan morgen open met de winkels, normaal alle 62”, aldus Frédéric Van Waeijenberge, de commercieel directeur van Wamos Benelux. “Het was heel belangrijk om te heropstarten. Het belangrijkste is dat we opnieuw ‘live’ zijn.”

Veel vragen

De overname van de failliete Thomas Cook-winkels door Wamos verandert echter weinig aan de situatie van de gedupeerden. Reizigers die hun reis in het water zagen vallen of geld moeten terugkrijgen, zien het verwerkingsproces hierdoor niet meteen versneld. “De overnemer voert geen faillissementreizen uit. In de nieuwe winkels gaan ze alleen de eigen reizen verkopen die in de toekomst zullen plaatsvinden”, verduidelijkt consumentenorganisatie Test-Aankoop aan La Libre. “Wel kan het heropenen van de winkels het contact met betrokken reisbureaus iets makkelijker maken.”

De consumentenorganisatie heeft zelf nog steeds de handen vol met de zaak. “Er komen zo’n 300 oproepen per dag binnen op onze hulplijn.” Ook Van Waeijenberge verwacht nog vragen van klanten die bij het vroegere Thomas Cook/Neckermann een reis hadden geboekt en die geannuleerd zagen door het faillissement van de touroperator.

Nog werknemers gezocht

De winkels van Wamos worden uitgebaat onder het merk Neckermann, maar er worden in eerste instantie alleen reizen van andere spelers zoals Corendon, Pegase en Club Med aangeboden. De website neckermann.be zal maandag nog niet operationeel zijn. “Dat is een kwestie van een paar dagen”, zegt Van Waeijenberge.

Ook Els De Coster van de liberale vakbond bevestigt dat de 62 reisshops de deuren zullen openen. Nog niet alle winkels hebben een volledige bezetting - in totaal kunnen daar circa 150 mensen aan het werk -, maar er zijn al voldoende contracten ondertekend om de deuren te openen, zegt de vakbondsvrouw. Voor de hoofdzetel, waar een 45-tal mensen aan de slag kan, worden nog werknemers gezocht, klinkt het nog bij ACLVB.

AANGERADEN
Meest recent