Kortrijk stemt nee: geen extra autoloze zondagen na eerste digitaal referendum

Van de bijna 10.000 mensen die hun stem uitbrachten, stemde 57 procent tegen. Foto: loh

Kortrijk -

Kortrijk beet zondag de primeur af met het eerste digitaal referendum in Vlaanderen. De vraag was of er autovrije zondagen mochten bijkomen. Het werd een duidelijke neen. 57 procent stemde tegen, 43 procent was voor.

Komt er voortaan elke maand een autovrije zondag in het centrum van Kortrijk? Het was een pittige discussie die in Kortrijk woedde. Een week lang konden alle inwoners ouder dan 16 jaar daarover hun stem uitbrengen in een referendum.

Daarmee was Kortrijk de allereerste stad in ons land die een digitaal referendum hield. Het resultaat werd zondagavond bekendgemaakt: 57 procent van 10.000 stemmers stemde tegen, 43 procent was voor. De Kortrijkzaan heeft duidelijk geen behoefte aan extra autovrije zondagen in het centrum.

Methode werkt

Had het stadsbestuur de bui zien hangen? Wellicht wel, tenzij ze met de oren dicht in het stadscentrum liep. “Ik ben niet teleurgesteld”, reageert Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). “De basisdemocratie heeft gewerkt. En we voeren uit wat de bevolking vraagt. Dat bijna 10.000 mensen de moeite deden om digitaal te stemmen, dat is fantastisch. Dit is een methode die werkt. En die we nog zullen gebruiken in de oktobermaanden die volgen. Welke vragen aan bod zullen komen? De Kortrijkzaan gaf ons alvast 3.376 suggesties mee. Ze stemden dus niet alleen, maar deden de moeite om ons tips te geven. Daar gaan we mee aan de slag.”

Schepenwissel

Vlaams Belang is tevreden met de uitslag. Zij willen een resolute ommekeer van het mobiliteitsbeleid. Ze willen de auto een volwaardige plaats geven in de stad, naast de fiets. Een wissel van de schepen van mobiliteit, de functie van Axel Weydts (SP.A) sluiten ze niet uit.

Ook bij Groen, een koele minnaar van het referendum, zijn ze tevreden met de uitslag. “Zoals eerder deze week te merken was op de gemeenteraad is Groen een koele minnaar van referenda waar mensen tegenover elkaar gezet worden”, zegt Matti Vandemaele van Groen. “We pleiten voor een geïntegreerd mobiliteitsbeleid dat samen met inwoners, handelaars en bezoekers gemaakt wordt. Het is goed dat bijna 10.000 mensen hun stem uitgebracht hebben, alleen jammer dat het ze dat enkel konden doen over een detail.” Groen hoopt dat de uitslag geen rem zal zijn op een mobiliteitsbeleid.

CD&V wil dat er geleerd wordt uit de commotie en dat er de volgende keer beter ook gecommuniceerd wordt. Hannelore Vanhoenacker (CD&V): “En we wachten ook graag op een evenwichtig mobiliteitsplan.”

Door Kris Vanhee
AANGERADEN
Meest recent