Britse regering wil maandag al nieuwe stemming over Brexit

Bron © The Guardian, BBC

Foto: EPA-EFE

De Britse regering wil maandag opnieuw de Brexit-deal voorleggen aan het Lagerhuis. Meer zelfs: minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is ervan overtuigd dat er ook voldoende steun zal komen. Dat schrijft onder meer de krant The Guardian.

Het Britse parlement besliste zaterdag om de goedkeuring van de Brexit-deal in te houden tot die is omgezet in de wetgeving. Hoewel Boris Johnson geen uitstel wil van de deadline die momenteel voorzien is vóór 31 oktober, was hij door de beslissing van het parlement wel verplicht die aan te vragen. Een serieuze opdoffer dus voor de Britse premier, al lijkt het hem daags nadien niet van slag te brengen. “De regering gaat door met haar inspanningen om de Brexit-deal goedgekeurd te krijgen, ondanks een grote tegenslag”, schrijft onder meer The Guardian.

LEES OOK. Brexit: wat gaat de EU doen? Is dit de nederlaag te veel voor Johnson? Hoe snel kan het gaan, en wanneer zullen wij het voelen?

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei dat hij ervan overtuigd was dat parlementsleden de deal volgende week zouden steunen en dat Brexit nog steeds zou gebeuren tegen de deadline. Volgens een analyse van The Guardian is dat ook effectief mogelijk: 320 parlementsleden stemmen wellicht voor de deal, 317 stemmen zouden tegen zijn. Kantje boord dus.

Jacob Rees-Mogg, die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis, maakte al duidelijk dat de regering op maandag een nieuwe stemming wil. Of dat effectief zal gebeuren, moet echter nog blijken. Parlementsvoorzitter John Bercow, die de parlementsleden steeds tot orde roept tijdens de bitsige discussies, moet zich immers nog uitspreken over dat verzoek.

LEES OOK. “The house of fools”: zo kijken de Britse kranten naar de nieuwe Brexit-uppercut voor Boris Johnson

Door evdg
AANGERADEN
Meest recent