Abonnee worden? Kies je leesformule

21/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Gerecht krijgt meer klachten over politie

Vorig jaar liepen 489 strafonderzoeken tegen politiemensen. Dat is tien procent meer dan in 2017. Dat schrijft De Tijd op basis van het jaarverslag van de Algemene Inspectie van de Federale en Lokale Politie.

Acht op de tien gerechtelijke dossiers gingen over de lokale politie. Er liepen iets meer onderzoeken tegen Waalse (203) dan tegen Vlaamse (198) politiemensen, naast de 88 Brusselse dossiers. In Vlaanderen waren er vooral onderzoeken in Oost-Vlaanderen (78) en Antwerpen (65).

De ranglijst van de onderzochte klachten wordt aangevoerd door ‘slagen en verwondingen’. Het ging om 81 dossiers en ook dat is meer dan de vorige jaren. “De meeste klachten gaan over onwettig politiegeweld, bijvoorbeeld bij interventies en aanhoudingen”, aldus Christa Debeck, woordvoerster van de Algemene Inspectie. “Let op: dat zijn klachten, niet noodzakelijk bewezen feiten.”

Ook klachten over ‘de schending van het beroepsgeheim’ zijn met 61 dossiers erg frequent. In die gevallen werd mogelijk ongeoorloofd informatie van de politie aan derden doorgespeeld. (mkm)

AANGERADEN
Meest recent