Syriëstrijder en ISIS-vrouwen eisen dwangsom van 105.000 euro per dag van Belgische staat

Bron © BELGA

Illustratiebeeld: kinderen in het vluchtelingenkamp Al-Hol. Foto: AFP

De advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir dagvaarden de Belgische staat om één gewonde terrorist, drie ISIS-weduwen en hun tien kinderen vanuit Syrië naar ons land of een veilige plek in de regio te brengen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. Volgende week woensdag komt de zaak voor in Brussel, bevestigt Lahlali.

Hun cliënten zijn drie vrouwen van Syriëstrijders, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, Syriëstrijder Adel Mezroui en hun tien kinderen, die tussen en 6 maanden en 7 jaar jong zijn. De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. Mezroui zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand.

Bij de dagvaarding zitten medische verslagen van de kinderen, waaruit blijkt dat ze ernstig ondervoed zijn en chronische diarree hebben. Bij een jongen is de rechterarm geamputeerd. “Een heel gamma aan medische tekortkomingen”, zegt Lahlali hierover aan Belga. “We hebben internationale verplichtingen tegenover minderjarigen in een noodsituatie. We moeten ze in bescherming nemen. De regering kijkt de andere kant uit bij gebrek aan politieke moed.” De moeders zijn volgens Lahlali dan weer “hun enige vertrouwenspersoon”.

De advocaten eisen dat hun cliënten zo snel mogelijk naar een veilige plek worden gebracht. Dat mag België zijn of een buurland van Syrië, zoals Turkije, Jordanië of Libanon. “We vragen geen luchtbrug of militairen ter plaatse. Wel dat alle diplomatieke middelen aangewend worden zodat ze de nodige medische zorg krijgen”, zegt Lahlali aan Belga. Als de Belgische staat niet binnen 15 dagen in actie schiet, dan vragen de advocaten dwangsommen van 7.500 euro per dag per persoon, met een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro per verzoeker.

De advocaten argumenteren dat de regering de adviezen van federaal procureur Frédéric Van Leeuw en Paul Van Tigchelt, hoofd van het antiterreurorgaan OCAD, naast zich neerlegt. “Zij pleitten er vorige week in het parlement nogmaals voor om deze mensen terug te halen en hier te berechten”, klinkt het daarover in de kranten.

AANGERADEN