Geen beroep, maar Anderlecht begrijpt straf voor speler-trainer Vincent Kompany niet: “Spijtig dat de terugkeer van een icoon zo behandeld wordt”

Foto: Photo News

Anderlecht gaat niet in beroep tegen de beslissing van de Licentiecommissie om de club een (maximum)boete van 5.000 euro op te leggen voor de dubbele rol als speler-trainer van Vincent Kompany, terwijl die niet over het vereiste trainersdiploma beschikt. Dat laat de club verstaan op zijn website, al zegt paars-wit de sanctie wel onterecht te vinden. “Het vonnis is gebaseerd op perceptie en interpretatie van de buitenwereld, en niet op contractuele feitelijke inbreuken op het reglement”, klinkt het.

Anderlecht kreeg er vorige week flink van langs van de Licentiecommissie van de voetbalbond. Nadat het in mei aangekondigd had dat het Vincent Kompany binnenhaalde als speler-trainer, hoewel die niet over het juiste diploma beschikt, trakteerde de commissie hen op een (maximum)boete van 5.000 euro. “Anderlecht trad de verplichting (om een gediplomeerd hoofdtrainer te hebben) langdurig met de voeten, en deinsde er niet voor terug publiekelijk uit te pakken met een niet UEFA-PRO gediplomeerde hoofdtrainer”, klonk het streng.

Volgens Anderlecht is die sanctie onterecht. Contractueel heeft de club immers niets fouts gedaan - nergens staat zwart op wit dat Kompany de trainer is. “Het vonnis is dan ook gebaseerd op perceptie en interpretatie van de buitenwereld”, schrijft paars-wit op zijn website.

Club gaat niet in beroep

Daarin haalt Anderlecht aan dat in het verleden al vaak het voortouw genomen heeft tegen “een aantal wantoestanden binnen het Belgische voetbal”. Paars-wit betoogt ook dat het een geweldige inspanning gedaan heeft om een wereldwijd bekende voetballer als Vincent Kompany terug naar België te halen. “Daarna volgden nog een aantal andere internationals, zowel bij RSCA als bij andere clubs. Deze evolutie bezorgt onze Pro League een nog beter imago.”

“In tijden waarin het Belgische voetbal nood heeft aan grondig onderzoek en daadkracht in een aantal stevige dossiers die de toekomst van onze voetbalwereld in gevaar brengen, is het spijtig dat de terugkeer van iconische voetballers met uitstraling op deze manier moet behandeld worden”, sneert de Belgische recordkampioen nog. Toch gaat de Belgische recordkampioen niet in beroep. “Het voetbal én de toekomst van de club moeten prioritaire aandacht krijgen.”

Door Wim Conings
AANGERADEN
Meest recent