Wapenstilstand in Syrië eindigt dinsdag om 21 uur

Bron © BELGA

Foto: AFP

De wapenstilstand onderhandeld door Ankara en Washington om Koerdische milities toe te staan zich terug te trekken van posities in het noordoosten van Syrië, zal dinsdag om 19.00 uur GMT (21.00 uur Belgische tijd) aflopen. Dat zeggen maandag Turkse militaire bronnen.

“De wapenstilstand begon op donderdag om 22.00 uur (Turkse tijd) (...) en eindigt op dinsdag om 22.00 uur”, aldus de bronnen, eraan toevoegend dat de “veiligheidszone” die Ankara langs zijn grens wil instellen aanvankelijk 120 km lang zal zijn.

Op 9 oktober lanceerde Turkije een offensief in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), een groepering die het beschrijft als “terroristisch” maar die door westerse landen wordt gesteund in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Die militaire operatie is sinds donderdag opgeschort door een fragiel bestand onderhandeld tussen Ankara en Washington. De twee landen hadden verklaard dat het bestand “120 uur” zou duren, maar hadden niet aangegeven op welk tijdstip het zou aflopen.

Het akkoord had tot doel de YPG in staat te stellen hun posities nabij de Turkse grens te verlaten en om een “veiligheidszone” van ongeveer dertig kilometer diep op te richten.

Die “veiligheidszone” zal aanvankelijk 120 km lang zijn en zich uitstrekken van de steden Tal Abyad tot Ras al-Ain, en vervolgens uitbreiden tot 440 km, zeiden Turkse militaire bronnen. Volgens diezelfde bronnen hebben sinds het begin van de wapenstilstand ongeveer 125 voertuigen de door de YPG gecontroleerde gebieden verlaten. “We volgen de situatie op de voet”, luidt het.

Turkije zei dat het offensief zal hervatten wanneer de wapenstilstand is afgelopen. “Als de 120 uur voorbij zijn, zullen we, als er terroristen zijn, deze neutraliseren.”

AANGERADEN