Verjaardagsfeest voor Elisabeth (18) live op tv

Prinses Elisabeth met haar vader koning Filip. Foto: Photo News

De ceremonie voor de achttiende verjaardag van prinses Elisabeth vrijdagochtend zal live worden uitgezonden op de grote nationale televisiezenders. In Vlaanderen is de plechtigheid op zowel Eén als VTM integraal te volgen. Zo’n rechtstreeks verslag van een eenmalig “koninklijk evenement” wordt doorgaans voorbehouden voor huwelijken en begrafenissen.

Een toespraak van haar vader koning Filip. Gelukwensen voor haar persoonlijk, maar ook voor het land en de wereld, uitgesproken door vijf leeftijdgenoten. Optredens van Songfestivalzangeres Blanche en de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Prinses Elisabeth wordt vrijdag – de dag dat ze 18 wordt – in de bloemetjes gezet tijdens een ceremonie.

De viering op het Koninklijk Paleis in Brussel is alleen op uitnodiging bij te wonen. Tachtig jongeren, die net zoals zij meerderjarig worden dit jaar, krijgen een plek in de Troonzaal. Net zoals familie, vrienden en oud-leerkrachten, en voorts politici en hoogwaardigheidsbekleders.

LEES OOK. Kroonprinses Elisabeth viert 18de verjaardag met uniek feest op koninklijk paleis

Toch kan ook de “gewone Belg” de ceremonie rechtstreeks volgen. Op televisie welteverstaan, zo heeft onze redactie vernomen uit betrouwbare bron. VRT en VTM zullen de officiële plechtigheid, die om 11 uur begint en een uur zal duren, live uitzenden. Al gaat de commerciële omroep al een half uur vroeger op antenne met een voorbeschouwing. In Franstalig België zenden ook RTBF en RTL-TVi rechtstreeks uit.

Klaar voor de troon

Dat de grote nationale tv-zenders samenwerken voor de productie, zegt meteen iets over de positie van Elisabeth. Een achttiende verjaardag is een mijlpaal in het leven van elke jongere. Maar in het geval van een troonopvolgster is er een bijkomende dimensie, omdat ze vanaf dan de troon kan bestijgen. In theorie dan toch.

Normaal wordt een live-uitzending van een eenmalig koninklijk evenement in België – we houden het jaarlijkse defilé op de nationale feestdag buiten beschouwing – voorbehouden voor huwelijken en begrafenissen. De laatste keer was de uitvaart van koningin Fabiola in december 2014.

bekijk ook

Prinses Elisabeth reageert voor het eerst op missie in Kenia

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth keren even terug naar de schoolbanken in Kenia

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth bezoeken Keniaanse sloppenwijk

Door Wim Dehandschutter
AANGERADEN