Moeten supporters van PSG met “combi-regeling” naar Brugge komen of niet? Raad van State moet knoop doorhakken

Bron © BELGA

Fans van PSG lieten zich dit seizoen al hard uit over hun sterspeler Neymar. Foto: EPA-EFE

Brugge -

De auditeur bij de Raad van State heeft maandagmiddag geadviseerd een deel van de veiligheidsmaatregelen voor de Champions League-wedstrijd Club Brugge-Paris Saint-Germain te schorsen. Concreet vindt de auditeur dat de zogenaamde “combi-regeling”, waarbij alle PSG-supporters die de wedstrijd in het stadion willen bijwonen, met de bus vanuit Parijs moeten komen, geschorst moet worden.

Burgemeester Dirk De fauw van Brugge had die combi-regeling bevolen, maar enkele supporters van de Parijse voetbalclub waren ertegen naar de Raad van State gestapt. Die Raad van State doet maandagnamiddag uitspraak.

Volgens de auditeur is het de gemeenteraad die dergelijke veiligheidsmaatregelen moet nemen en kan de burgemeester dat enkel in hoogdringende gevallen.

“Maar in dit geval zijn er op 3 september al gesprekken geweest om die “combi-regeling in te voeren”, zei de auditeur. “Het is niet duidelijk waarom er dan gewacht is tot 27 september om dit besluit te nemen, noch welke nieuwe informatie er in de tussentijd zou verkregen zijn.”

Bovendien lijkt de maatregel niet gebaseerd op enige concrete analyse van het gevaar dat de PSG-supporters zouden vormen voor de openbare orde, aldus nog de auditeur. “Die analyse verwijst voornamelijk naar incidenten die zich in het verleden hebben voorgedaan.”

De auditeur stelde ook vast dat de burgemeester de maatregelen voor de wedstrijd tegen PSG verantwoordde met dezelfde motivering als degene die hij gebruikt had voor de maatregelen naar aanleiding van de wedstrijd tegen Galatasaray.

“Het lijkt dus eerder te gaan om een ‘passe-partout’-motivering”, klonk het nog. “Voor de wedstrijd tegen Galatasaray was er ook geen sprake van een ‘combi-regeling’, een onderscheid dat niet naar behoren gemotiveerd wordt.”

AANGERADEN
Meest recent