“Na jarenlange leegstand krijgt Sint-Annakerk opnieuw relevantie in het Gentse stadsleven”

Foto: FRED DEBROCK

Gent -

“Mogen we Delhaize niet dankbaar zijn dat de groep ondanks de extreme uitdaging, de hoge kostprijs en de vele hindernissen toch wil investeren in de Sint-Annakerk?” In een opiniestuk neemt het agentschap Onroerend Erfgoed – dat instaat voor de bescherming van Vlaamse monumenten – het op voor de plannen voor een markthal van Delhaize in de Gentse Sint-Annakerk.

Er dreigt een procedureslag rond de Sint-Annakerk. Een actiegroep die niet opgezet is met de plannen om de kerk in handen te geven van een consortium rond Delhaize dreigt met juridische stappen. Dat zou de plannen om de enorme, beschermde kerk na meer dan tien jaar een nieuw leven in te blazen kunnen vertragen. Maandag staat het project op de agenda van de Gentse gemeenteraad.

Het agentschap Onroerend Erfgoed reageert maandag met een opiniestuk op de tegenstand tegen het project. “Dreigen met jarenlange beroepsprocedures? Wie wint hierbij? De Sint-Annakerk in elk geval niet’, schrijft Halewijn Missiaen, directeur voor Regio West bij Onroerend Erfgoed, op de officiële Facebookpagina van het agentschap.

Vertegenwoordigers van Onroerend Erfgoed zaten mee in de jury die vijf voorstellen van kandidaat-investeerders doorlichtten. Daaruit kwam het plan van Delhaize als beste en enige aanvaardbare voorstel uit de bus. Toen de naam van Delhaize bekendraakte, brak een storm van protest los.

LEES OOK: Spanning over markthal van Delhaize in Sint-Annakerk loopt op

Maandagavond moet de Gentse gemeenteraad stemmen over de eis van een groep actievoerders om de onderhandelingen met een consortium rond Delhaize stop te zetten. Als dat niet lukt, dan dreigt de groep met juridische procedures.

“Vlaanderen telt ruwweg 1800 parochiekerken, waarvan meer dan vijftig procent (gedeeltelijk) beschermd zijn. Door de verregaande ontkerkelijking zijn velen daarvan niet meer of nauwelijks nog in gebruik”, schrijft Missiaen. “Tenzij er een katholiek reveil komt, staat onze maatschappij voor een immense uitdaging. Probeer maar eens op korte termijn voor al deze monumentale gebouwen een passende en vooral duurzame herbestemming te vinden!”

LEES OOK: Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”

“Gemakshalve kijkt men dan in eerste instantie naar de overheid: ‘Stad Gent, neem je verantwoordelijkheid!’. Vervolgens bepleit men een culturele herbestemming omwille van de voormalige gemeenschapsfunctie van de kerk. Emotionele oproepen volgen en ongeloof treedt op: Hoe kan de stad of de sector nu in godsnaam akkoord gaan met zo’n herbestemming? Waar een wil is, is toch een weg?

“Ik hoef gelukkig de rekening van de stad niet te maken. Met de maatschappelijke uitdagingen in het verschiet, is de restauratie van de Sint-Annakerk een hele financiële onderneming. En dan heb ik het nog niet over het bijpassen van de onderhoudskost van de overige 45 parochiekerken in de stad. Beleid is keuzes maken. Dat heeft de stad gedaan door in haar kerkenbeleidsplan de beslissing te nemen de kerk af te stoten. Daarna organiseerde ze een marktbevraging, waarbij het voorstel van Delhaize er als beste uitkwam.”

LEES OOK: Delhaize “rotsvast” overtuigd van markthal in Sint-Annakerk: “Dit is een win-win”

“Vanuit mijn functie kreeg ik recent zicht op het voorgestelde concept: een kwaliteitsvolle buurtwinkel in combinatie met een restaurant, een wijnbar en een buurtparkje. Ik was onmiddellijk enthousiast. SOS Sint-Anna, kijk niet naar wat verdwijnt of aan het zicht onttrokken zal worden, maar wel naar wat we in de plaats krijgen: na een broodnodige restauratie een juweeltje van een monument. Iedereen zal dit pareltje eindelijk in al zijn glorie kunnen bewonderen.”

“En neen, het is niet de overheid en neen, het is geen culturele bestemming... Maar mogen we Delhaize niet dankbaar zijn dat de groep ondanks de extreme uitdaging, de hoge kostprijs en de vele hindernissen toch het risico wil nemen om te investeren in dit prachtexemplaar? Ik ben in elk geval fan en wens hen veel succes toe bij de realisatie. Ik kijk uit naar de opening.”

Door Bert Staes
AANGERADEN