Pas op wat je koopt: toestellen kunnen uw huis doen spoken met “schadelijke storingen”

Foto: BIPT

Telecomwaakhond BIPT roept consumenten en bedrijven op beter te controleren of radiogestuurde apparaten – denk aan een draadloze koptelefoon of een automatische garagepoort – wel over de juiste keuring beschikken. “Anders dreigt straks je garagepoort open te gaan wanneer je je koptelefoon aansluit.” Het BIPT nam dit en vorig jaar al tienduizenden apparaten in beslag die dergelijke storingen veroorzaken.

December komt eraan: pakjestijd. Maar de Belgische telecomwaakhond BIPT roept op tot waakzaamheid. Hun inspecteurs hielden dit en vorig jaar al tienduizenden apparaten – vaak uit Azië – tegen omdat ze radiogolven uitsturen “die schadelijke storingen veroorzaken”, zegt BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts.

Concreet gebruiken die apparaten – een goedkope drone bijvoorbeeld of een telegeleid speelgoedautootje – radiofrequenties die in Europa zijn voorbehouden voor totaal andere toestellen. “Of ze zenden op een veel te hoog vermogen uit.” De gevolgen zijn identiek en kunnen het in uw huis doen spoken: denk aan de garagepoort die opengaat telkens u bijvoorbeeld uw draadloze koptelefoon aansluit, of de gsm-verbinding die uitvalt wanneer het zoontje zijn drone laat opstijgen”, aldus nog Smedts.

Pas op wat je koopt: toestellen kunnen uw huis doen spoken met “schadelijke storingen”
Foto: BIPT

Hij beklemtoont dat het geen uitzonderlijk fenomeen is. Enkele weken geleden nog zijn in een Brussels magazijn bijna 10.000 toestellen in beslag genomen, waaronder ook onschuldig ogende draadloze deurbellen. Ze kunnen potentieel het gsm-verkeer verstoren, “tot in extreme gevallen zelfs het radioverkeer van de hulpdiensten.”

Spotgoedkoop toestel

De niet-gekeurde, vaak spotgoedkope toestellen komen onder meer uit China, “waar andere afspraken bestaan rond frequenties die mogen worden gebruikt, en waar ook niet altijd dure labotesten worden uitgevoerd om te controleren of de radiogestuurde apparatuur niet storend is voor andere toestellen.”

Pas op wat je koopt: toestellen kunnen uw huis doen spoken met “schadelijke storingen”
Goed functionerende toestellen kan je herkennen aan het CE-logo.

Het BIPT voert daarom de druk op internationale verdelers op, maar ook op gekende webshops en elektronicawinkels, om dit soort apparatuur niet meer in België te verdelen. En dat gebeurt ook via juridische weg: in samenwerking met de douane hielden inspecteurs vorig jaar in de Belgische havens meer dan 40.000 toestellen tegen waarvan de radioapparatuur niet-conform was. Er werden ook nog eens 1.300 toestellen onderschept die onder meer via pakjesdiensten onderweg waren naar Belgische klanten.

En ook dit jaar zijn er al zo’n 10.000 toestellen geblokkeerd. Gemiddeld elke dag maken BIPT-inspecteurs nu een proces-verbaal op wegens de verkoop van toestellen met daarin niet-gekeurde radioapparatuur.

Smedts: “Gelet op de technologische evoluties staan we nog maar aan het begin van een enorme groei van het aantallen radiogestuurde of draadloos functionerende toestellen. Het is daarom belangrijk dat we de problemen nu aanpakken, voor we straks met complete chaos te maken krijgen.”

Consumenten kunnen goed functionerende toestellen herkennen aan het CE-logo op zowel het product als de verpakking en ook de conformiteitsverklaring die moet worden meegeleverd.

Door Werner Rommers en Tom Le Bacq
AANGERADEN