Op dit wandtapijt is nu al 14.000 euro geboden bij Sotheby’s, deze Vlaamse stad wil nóg meer geven

De stad Oudenaarde gaat een bod uitbrengen op dit 16de-eeuwse wandtapijt, dat behoort tot de reeks ‘de geschiedenis van Alexander’. Foto: pdv

Oudenaarde -

Bij het veilinghuis Sotheby’s in New York gaat op woensdag 23 oktober een wandtapijt uit de reeks ‘De geschiedenis van Alexander’ onder de hamer. De stad Oudenaarde wil dit wandtapijt in haar collectie en zal een bod doen.

“Twintig jaar geleden al kocht de stad drie zeldzame wandtapijten uit de wandtapijtenreeks ‘De geschiedenis van Alexander’ aan, zegt schepen van Cultuur Stefaan Vercamer (CD&V).

“Deze uitzonderlijke reeks staat in het stadsarchief beschreven als ‘de reeks die het stadsbestuur van Oudenaarde in 1582 schonk aan Alexander Farnese, de zoon van Margaretha van Parma’. Op die manier wou de stad hem danken na de herovering van Oudenaarde”, weet de schepen.

“In Sotheby’s New York wordt woensdag een wandtapijt uit deze mooie reeks geveild. In het schepencollege hebben we beslist om op dat wandtapijt te bieden. Deze aankoop zou een zeer waardevolle aanvulling betekenen en zou de mooiste reeks wandtapijten die onze stad bezit, vervolledigen”, aldus nog Stefaan Vercamer.

Volgens hem gebeurt het zelden dat zo’n mooi wandtapijt op de markt komt. “Vandaar dus dat we een bod zullen doen op de veiling. Uiteraard hopen we de nieuwe eigenaar te worden, maar we zullen geen zotte dingen doen. Naast de aankoopprijs, moet nog rekening gehouden worden met veilingkosten van 3.000 euro en met transport- en douanekosten, die tot 3.000 euro bedragen.”

Sotheby’s heeft voor het wandtapijt nu al een bod binnen van 14.000 euro.

Door pd
AANGERADEN