Na waardering van 47 miljard dollar: WeWork nog maar 8 miljard waard

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Van de papieren megabeurswaarde van WeWork vóór het ingetrokken beursdebuut van de aanbieder van kantoorwerkruimtes is nog maar een fractie over. Analisten rekenden bij de beursgang op een waardering van zo’n 47 miljard dollar. Een plan dat moet voorkomen dat het bedrijf omvalt na de rampzalig verlopen poging naar de beurs te gaan waardeert WeWork nu op hooguit 8 miljard dollar.

Investeerder van het eerste uur SoftBank is volgens mediaberichten dicht bij een plan om de schulden ter waarde van 5 miljard dollar te financieren. Daarnaast wordt ook gesproken over het kopen van een groter belang in WeWork, waarmee het Japanse concern grootaandeelhouder zou worden. WeWork wil niet reageren.

Het bestuur van WeWork komt naar verluidt dinsdag bijeen om te praten over de opties. Naast het voorstel van SoftBank zou ook de Amerikaanse bank JPMorgan Chase aan een voorstel werken.

Topman in opspraak

Na waardering van 47 miljard dollar: WeWork nog maar 8 miljard waard
Adam Neumann. Foto: AP

Tot enkele maanden geleden stond de onderneming te boek als een groeibriljant. Toen het bedrijf een beursgang plande, kwamen investeerders erachter dat het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf, met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork doorverkocht, en leningen aan zichzelf verstrekte.

Net voor de geplande beursgang daalde de marktwaarde van de start-up tot 12 à 10 miljard dollar. Het beursdebuut werd onder druk van de Japanse grootaandeelhouder Softbank voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Neumann stapte inmiddels op als CEO.

LEES OOK. Hij riep zichzelf uit als de oplosser van complexe wereldproblemen (maar de rest van de wereld twijfelt): wie is deze ‘nieuwe Elon Musk’? (+)

Door GG, adb
AANGERADEN