Minimumlonen gaan niet omhoog: ABVV wijst voorstel over verhoging af

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

De minimumlonen in ons land gaan voorlopig niet omhoog. Het federaal bureau van de socialistische vakbond ABVV heeft dinsdag een voorstel over een verhoging met 1,1 procent afgewezen, wegens onvoldoende.

Dat betekent dat in de Nationale Arbeidsraad (NAR), die straks bijeenkomt, er geen verhoging van de minimumlonen kan worden doorgevoerd. Daarvoor is groen licht van het ABVV nodig.

Een verhoging van de minimumlonen was al afgesproken in het vorig jaar bereikte loonakkoord, maar passeerde niet bij het ABVV. De socialistische vakbond vond de voorgestelde verhoging met 1,1 procent te weinig. Nieuw overleg vorige week tussen vakbonden en werkgevers leverde niets op. En dinsdag heeft het federaal bureau van het ABVV nog maar eens een verhoging met 1,1 procent afgewezen. “Een aalmoes”, zo noemt het ABVV de geplande verhoging met 1,1 procent.

Nog voor het ABVV is er te veel onduidelijkheid over verdere stappen in een verhoging van de minimumlonen. De vakbond vindt het ook niet kunnen dat er een ander dossier wordt gekoppeld aan de minimumlonen, met name dat van de opzegtermijnen van andere werknemers.

De andere vakbonden zijn wel vragende partij voor een verhoging met 1,1 procent. ACV-voorzitter Marc Leemans noemde de houding van het ABVV eerder al “onbegrijpelijk”. Door het uitblijven van een akkoord loopt het verlies voor de 68.000 werknemers met een minimumloon op tot 90 euro.

VBO vindt houding ABVV onbegrijpelijk

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt het onbegrijpelijk dat de socialistische vakbond geen mandaat heeft gegeven voor een verhoging van de minimumlonen met 1,1 procent. “Zij ontzeggen een loonsverhoging aan die werknemers die het het meest nodig hebben”, reageert Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Dinsdag gaf het federaal bureau van het ABVV geen groen licht voor een verhoging met 1,1 procent van de minimumlonen. “Een aalmoes”, zo vindt het ABVV.

Het VBO begrijpt die houding niet. Het njet van de vakbond zorgt voor een loonverlies van om en bij de 18 euro per maand, schat het VBO. “Voor die werknemers met het laagste minimumloon, kan dit wel degelijk een verschil maken. Bovendien loopt de rekening maand na maand op.”

Liberale vakbond begrijpt logica ABVV niet

De beslissing van de socialistische vakbond om een verhoging van de minimumlonen met 1,1 procent niet goed te keuren, stuit bij de andere vakbonden op onbegrip. “Ik begrijp de logica niet”, zegt Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond.

“Ik begrijp dat niet. Hoe kun je een verhoging te weinig vinden, en dan maar helemaal niets geven”, aldus Coppens over de houding van het ABVV. Ook de liberale vakbond had graag gezien dat de minimumlonen met meer dan 1,1 procent stijgen. “Maar nu krijgen de mensen helemaal niks”, aldus nog Coppens.

“Houding is surrealistisch”

De christelijke vakbond vindt de houding van de socialistische vakbond, die een verhoging van de minimumlonen met 1,1 procent tegenhoudt, surrealistisch. Dat zegt voorzitter Marc Leemans.

“Surrealistisch in elke betekenis van het woord”, klinkt het oordeel van de ACV-voorzitter over de houding van het ABVV.

Hierdoor lopen volgens de christelijke vakbond de 98.000 werknemers in ons land die aan het minimumloon werken, tegen het einde van het jaar meer dan 100 euro mis. Aanvankelijk was sprake van 68.000 werknemers, maar dat is naar boven bijgesteld. “Tel daar nog eens de werkbonussen bij, en je komt aan 188.000 mensen die normaal winst zouden kunnen maken”, aldus Leemans.

Resultaat is dat die mensen het slachtoffer zijn, zegt de ACV-topman. “Ze verliezen meer dan 100 euro, geld dat nooit meer in te halen is”, zegt Leemans nog. “Ik begrijp dat niet”.

De socialistische vakbond schoot de verhoging af, en houdt vast aan de eis van 14 euro. “Is dat te bereiken tijdens één interprofessioneel akkoord? Graag wat realisme, geen surrealisme”, haalt de ACV-voorzitter uit naar het ABVV.

AANGERADEN