Oostende boekt knappe Europese zege: Belgische kampioen rondt de kaap van de 100 punten

Foto: Rudy DECLERCK

Sharon Drucker, met Oostende landskampioen in 2007 en bekerwinnaar in 2008, heeft met het Israëlische Hapoel Holon een 101-86-nederlaag geleden in Oostende. Het was de eerste keer in vier Champions League-campagnes dat Filou Oostende zijn eerste thuismatch in deze Europese competitie won.

Met de openingskorf groette Ryan Thompson zijn supporters van zes seizoenen geleden. Snel en kordaat antwoordden Shevon Thompson, Mwema en Angola: 10-3. Na de 15-15-gelijkmaker van Foster stuurden Mwema en Angola bommen naar de Israëlische korf. Schwartz voegde daarbij een tweepunter en er prijkte opnieuw een leuke 23-15-kloof. In het initiële kwart dat op 28-24 eindigde, viel het Oostends overwicht in de luchtduels (11-3) op.

Via 28-28 proefde Holon van een 34-36-voorsprong. Oostende liet zich niet verontrusten. In de drie slotminuten kantelden de geelhemden de score van 40-42 naar 51-43. Met een voorzichtige bom legde Sylla de rustscore vast. Het was de eerste productie van de Senegalees. Oostende had in beide kwarts dus telkens een kloofje van vier punten behouden. Het rebound verschil was nog iets duidelijker (23-10) geworden. Maar de tien Oostendse balverliezen vormden een minpuntje.

Sylla had er zin in want met een dunk beukte hij de score van het derde kwart open. Cline had het niet zo begrepen op Sylla die zelf ook niet van deze bezoeker hield. De refs bestraften beiden in de 23ste minuut met een technische fout. Met een nieuwe bom dwong Mwema coach Drucker halverwege het derde bedrijf tot een dringende time-out. Het baatte niet. De Israëli verwerkten hun frustraties in een extra-portie agressie. Ohayon en Richardson hoorden nog voor het halfuur (80-65) een technische fout. Holon verzamelde dertien fouten in dat derde kwart.

Foster, Williams, Richardson en Thompson pakten het vierde wedstrijdschuifje heel efficiënt aan. Na 1’57” was ruim twee derden van het verschil gewist: 80-77. Mwema, boos om een fout, hoorde een technische fout. Zou Oostende dan toch buigen? Gjergja stuurde generaal Djordjevic opnieuw tussen de lijnen. De Serviër schonk Oostende nieuwe zuurstof: 88-79 en nog 5’55” op de klok. Holon hield van een snelle terugkeer (88-84) maar McIntosh bombardeerde tot eindelijk tien punten verschil: 94-84 en nog 3’41”. Uitblinker Shevon Thompson (een super-double-double van 22 punten en 17 rebounds in 28’51”) heerste aan beide zijden van het terrein. Neen, Djordjevic (9 assists) en co gaven die overwinning niet meer uit handen. Angola legde dunkend en op pass van uiteraard Djordjevic de 101-86-eindstand vast.

Door Peter Rossel
  • AANGERADEN