Gestorven met een glas cava in de hand: “Ze is gegaan op z’n Mariekes. Met een dafalganneke, zo noemde ze altijd een glaasje bubbels”

Foto: Boumediene Belbachir

Diest -

Marieke Vervoort heeft voor euthanasie gekozen en is gisteren om 20.15 uur overleden. “Het was zeer sereen, ze is vredig heengegaan in intieme kring”, zegt oncoloog Wim Distelmans. “Op z’n Mariekes, met een glas bubbels in de hand.”

LEES OOK. Atlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort op 40-jarige leeftijd overleden

Begin deze maand lag de atlete nog in het ziekenhuis. Ze onderging er een behandeling tegen pijn en tegen een zware infectie. Op 12 oktober postte ze op Facebook dat ze naar huis mocht gaan.

Tijdens haar laatste dagen heeft Marieke thuis in Diest afscheid genomen van vrienden en familie. Ook een van haar artsen Wim Distelmans, kankerspecialist en voorvechter van het recht op euthanasie, was er om afscheid te nemen. “Er is op die dagen ongelooflijk veel volk gekomen. Op bepaalde momenten kon je amper de kamer binnen”, zegt Distelmans. “Een van de laatste mensen die is langsgekomen was haar goede vriend Tom Waes. Hij was zeer geëmotioneerd.”

LEES OOK. Marieke ‘Wielemie’ Vervoort is uitgeschreeuwd: portret van de rolstoelatlete die heel Vlaanderen inspireerde (N+)

De euthanasie heeft thuis plaatsgevonden rond 20.15 uur. “In intieme kring. Nadat alle vrienden en kennissen afscheid hadden genomen. Enkel haar familie, artsen, haar psycholoog en enkele verpleegkundigen die haar al lang behandelden, waren erbij. Het was zeer sereen en rustig”, zegt Distelmans nog. “Het was haar ultieme wens. En ik heb haar dat jaren geleden beloofd, dat als het zover was, dat we haar gingen helpen. Ze is gegaan op z’n Mariekes. Met een dafalganneke, zo noemde ze altijd een glaasje bubbels. Het was cava, geen champagne, ze dronk dat liever.”

De Stad Diest heeft een rouwregister geopend. Fans en sympathisanten kunnen Marieke op 28 oktober tussen 18 uur en 20 uur een laatste groet brengen in Hof te Rhode, Rodestraat 7 in Diest.

bekijk ook

Marieke Vervoort vervult laatste wens op Circuit van Zolder: “Dit was mijn laatste droom”

“Ik kon gewoon niet stoppen met lachen”: Marieke ‘Wielemie’ Vervoort gaat uit haar dak bij vervullen laatste wens

Door adm
AANGERADEN
Meest recent