Dalilla Hermans: “Ik stel de openbare omroep in vraag”

Bron © De Standaard

Foto: Kristof Vadino

Dalilla Hermans probeert in een column bij De Standaard onder woorden te brengen wat er allemaal fout loopt bij VRT en waarom ze er niet meer te zien zal zijn. Ze somt onder andere op hoe ze talloze keren last-minute uit beeld is gehouden.

Het is vrijdagavond wanneer Hermans via haar instagramkanaal de boodschap verspreidt dat ze niet langer op VRT te zien zal zijn. Die beslissing wilde ze eerder tegenover onze krant niet toelichten maar in haar column gaat ze er wel dieper op in.

“Dat ik tot zeven keer toe ’s morgens werd opgebeld om ’s avonds in een talkshow te zetelen, (...), om tien minuten voor aanvang telefoon te krijgen dat het niet doorging, nam ik erbij. Dat ik (...) het personeel herhaaldelijk uitlegde hoe men kon voor­komen dat het telkens misliep als mensen van kleur werden uitgenodigd in ‘De afspraak’, ‘De zevende dag’ of ‘Terzake’ nam ik erbij. Dat mij gevraagd werd een najaar vrij te houden voor een nieuw programma waar ik vervolgens nooit meer iets over hoorde, nam ik erbij. Dat mijn voormalige uitgeverij een mail kreeg van de VRT met de eis, niet de vraag, dat ik exclusief in een van hun programma’s mijn eerste boek zou komen voorstellen want ‘wij hebben haar ontdekt’, om op de bewuste dag te horen dat er toch geen plaats voor het item was, nam ik erbij. Dat ik gevraagd werd een volledig programma over de Afrikaanse diaspora in elkaar te steken, en ik drie weken later – toen ik al mijn ideeën en contacten had ge­pitched – te horen kreeg dat er toch geen interesse voor was, nam ik erbij. Dat ik tijdens een debat over kolonisatie en ­andere serieuze zaken live op tv de vraag kreeg ‘voel jij je de hele dag zwart?’, nam ik erbij. Dat ik aan iedere journalist die het me vroeg klaar en duidelijk zei dat ik niets wilde doen rond 25 jaar genocide in Rwanda omdat het voor mij té pijnlijk is maar mijn foto alsnog gebruikt werd om ‘Terug naar Rwanda’ op Instagram te promoten en ik drie uur bezig was met rondbellen om die foto te laten verwijderen, nam ik erbij”, schrijft Dalilla.

Sinds ze de samenwerking van VRT publiekelijke beëindigde kreeg ze de kritiek dat dit vooral in de kaarten speelt van partijen die de VRT willen beknotten. “Als je al zoveel jaren aan het ontvangende einde van kleine fouten staat, kun je op den duur niet anders dan een patroon herkennen en het hele instituut in vraag stellen. Ik weet dat dit koren op de molen is van rechtse partijen die de openbare omroep willen beknotten. Dat vind ik jammer. Het is niet mijn bedoeling. Maar de waarheid is wat ze is.”

LEES OOK. Dalilla Hermans wil niet meer op VRT komen: “Ze nemen me niet au sérieux, dus zal ik er nooit meer op tv komen”

bekijk ook

Interview zonder woorden met Dalilla Hermans

AANGERADEN