Zwakke tweedehandsmarkt doet leasesector bloeden

Bron © BELGA

Foto: AFP

De belangrijkste Belgische autoleasebedrijven boekten vorig jaar 40 procent minder winst. Het gehavende imago van de diesel en de moeilijke tweedehandsverkoop brengen de sector in de problemen. Dat schrijft De Tijd woensdag.

De gouden jaren van de Belgische autoleasesector lijken stilaan voorbij. De grootste vijf leasebedrijven van België boekten vorig jaar 112 miljoen euro bedrijfswinst, een kwart minder dan in 2017. Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen. Netto hielden de grote vijf spelers 67 miljoen euro over, een daling van bijna 40 procent tegenover een jaar eerder.

Nochtans ging de omzet van de grote spelers vorig jaar hoger als gevolg van de licht groeiende leasemarkt. Dat de bedrijven toch minder winst boeken, is grotendeels te wijten aan de moeilijke verkoop van leasewagens op de tweedehandsmarkt. Het dieselgateschandaal bij Volkswagen in 2015 kelderde de populariteit van dieselauto’s. Daardoor raken leasebedrijven hun oude diesels veel minder makkelijk kwijt dan verwacht.

De dalende winsten laten zich voelen bij werknemers met een leasewagen. “Vroeger kregen bestuurders altijd mooiere auto’s voor dezelfde budgetten. Daar komt een einde aan. De tijd van steeds meer auto voor minder geld, is voorbij”, luidt het.

AANGERADEN
Meest recent