Britse politie: “Oplegger met 39 lichamen kwam via Zeebrugge”

Bron © BBC, The Telegraph, The Sun

Foto: AFP

In Grays, in het graafschap Essex, in het zuiden van Groot-Brittannië, zijn woensdagmorgen 39 lichamen aangetroffen in een vrachtwagencontainer. De Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur (25) is gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord. Volgens de politie zou de oplegger via Zeebrugge naar Essex gereisd zijn. Ook in ons land zou het federaal parket een onderzoek geopend hebben. Dat wordt bevestigd aan onze redactie.

Britse politie: “Oplegger met 39 lichamen kwam via Zeebrugge”
Foto: REUTERS

De politie in Essex werd dinsdagnacht rond 1.40 uur opgeroepen naar het Waterglade industrieterrein in Grays. Daar werden 39 lichamen aangetroffen, 38 volwassenen en 1 tiener. De lichamen zaten in een oplegger, die vermoedelijk van Bulgarije afkomstig was. Mogelijk ging het om een gekoelde container en kon de temperatuur zakken tot - 25 graden.

Hoe de container in Essex geraakt is, is nog onduidelijk. De politie ging er eerst vanuit dat de truck via Ierland het Verenigd Koninkrijk binnenkwam. Maar later op de dag stuurde ze die verklaring bij.

De politie maakt een onderscheid tussen de oplegger met container en de trekker van de vrachtwagen. De oplegger, vermoedt ze, is via de haven van Zeebrugge vertrokken naar de haven van Purfleet in het oosten van Engeland. Om iets na 1 uur is ze opgepikt door de trekker uit Noord-Ierland en via een korte tussenstop naar Essex gebracht. Daar werden de 38 lichamen ontdekt.

Omdat de oplegger in Zeebrugge zou zijn gepasseerd, opende ook het federaal parket in ons land een onderzoek. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. “De eerste elementen van het onderzoek wijzen erop dat de container via België zou gekomen zijn en in Zeebrugge op een schip zou geladen zijn”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket aan Belga.

“Het is echter nog verre van duidelijk hoe lang de container in België is geweest, of welke weg hij precies heeft afgelegd”, zegt de woordvoerder. “Ook over de juiste doodsoorzaak, het tijdstip van overlijden van de slachtoffers en de plaats waar zij in de container zouden geraakt zijn, bestaat nog geen duidelijkheid.” Voorlopig werd in het onderzoek nog geen onderzoeksrechter gevorderd maar dat kan één van de komende dagen nog gebeuren, aldus het federaal parket.

Momenteel onderzoekt de haven van Zeebrugge nog volop of de vrachtwagen daar is gepasseerd. Volgens de CEO van de haven, Joachim Coens, komt de oplegger hoogstwaarschijnlijk uit Rotterdam of Zeebrugge. “We kunnen nog geen uitsluitsel geven maar als de ferry effectief is toegekomen in Purfleet zoals de Britse politie beweert, kan de ferry enkel uit Zeebrugge of Rotterdam komen”, zegt Coens. 

Dirk de fauw, burgemeester van Zeebrugge, spreekt die eerste berichten tegen. “Onze rederijen zijn meteen gestart met het natrekken van alle vrachtbrieven, maar die betrokken truck is hier niet geweest”, zegt hij aan HLN.be. “Er volgt nu een tweede controle, maar momenteel is men voor 90 procent zeker dat die vrachtwagen niet via Zeebrugge is gepasseerd en denkt men eerder richting Frankrijk.”

Dader opgepakt

Een Noord-Ierse man (25), de vrachtwagenchauffeur, is volgens lokale media gearresteerd en hij wordt verdacht van moord. De lokale politie bevestigde aan de Britse krant The Guardian dat het om Mo Robinson zou gaan. Foto’s op zijn Facebook profiel zouden bevestigen dat hij een vrachtwagenchauffeur is. Mogelijk staat er ook een foto online van de bewuste vrachtwagen in Essex.

Britse politie: “Oplegger met 39 lichamen kwam via Zeebrugge”
Volgens lokale media werd de 25-jarige Mo Robinson opgepakt. Foto: Facebook Mo Robinson

“Tragisch incident”

Wie de slachtoffers zijn is voorlopig onduidelijk. “We zijn bezig met het identificeren van de slachtoffers maar dat kan een lang proces zijn”, klinkt het bij de lokale politie. Het industriepark ligt vlakbij de grootste ferryhaven in Engeland en werd afgesloten door de politie om het onderzoek te kunnen doen.

“Dit is een zeer tragisch incident waar heel veel mensen hun leven zijn verloren. Ons onderzoek is volop lopende om te onderzoeken wat hier gebeurd is”, zei hoofdcommissaris Andrew Mariner aan de Britse krant The Sun.

“Ik krijg regelmatig updates en er zal nauw samengewerkt worden met de politie in Essex zodat we kunnen vaststellen wat er gebeurd is”, schreef premier Boris Johnson op Twitter. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, zegt dat ze geshockeerd en verdrietig is door het nieuws.

 

 

Het is niet de eerste keer dat dergelijk drama gebeurt in het Verenigd Koninkrijk. In juni 2000 werden in een vrachtwagen in Dover de lichamen aangetroffen van 58 Chinese immigranten. Het jaar nadien werd een Nederlandse vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor doodslag.

Britse politie: “Oplegger met 39 lichamen kwam via Zeebrugge”
Foto: REUTERS
Door nba, sgg, cds
AANGERADEN
Meest recent