Prinses Elisabeth poseert met oorbellen van mama en trui van Zara

Elisabeth anno 2019, Mathilde 2002. Foto: Koninklijk Paleis/Michel Gronemberger en Photo News

Prinses Elisabeth heeft voor de fotosessie ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag gesnuisterd in de juwelenkist van haar moeder. Ze draagt oorbellen van koningin Mathilde. En haar trui komt van de betaalbare modeketen waar ze overduidelijk fan van is.

Elisabeth wordt vrijdag 18. Als opwarmertje voor de festiviteiten – er vindt een officiële ceremonie op het koninklijk paleis plaats – heeft het Belgisch Hof nieuwe foto’s van de troonopvolgster vrijgegeven. Op een daarvan toont ze zich als gewone tiener.

Let daarbij op haar oorbellen (toegegeven, u moet goed kijken).

Prinses Elisabeth poseert met oorbellen van mama en trui van Zara
De oorbellen in detail. Foto: Koninklijk Paleis/Michel Gronemberger en Photo News

De roze juwelen deden een belletje rinkelen bij bloggers die geïnteresseerd zijn koninklijke mode. Mathilde, destijds nog prinses, droeg ze op een handelsmissie naar Maleisië in 2002. Ze bezocht toen een centrum voor kinderen met een handicap in de hoofdstad Kuala Lumpur.

Prinses Elisabeth poseert met oorbellen van mama en trui van Zara
Mathilde in Maleisië in 2002. Foto: Photo News

De bordeaux rolkraagtrui heeft Elisabeth gescoord bij Zara. Bij die Spaanse budgetketen gaat ze geregeld shoppen. Andere klanten hebben haar daar al verschillende keren gespot, blijkt uit verschillende posts op sociale media.

Een leuk detail: Elisabeth doorbladert een oud fotoalbum dat opengeslagen is op een uniek beeld van haar vader koning Filip als peuter, samen met haar tante prinses Astrid en oom prins Laurent.

Op een andere foto uit de serie – ze zijn allemaal genomen in het ouderlijk huis, het kasteel van Laken – zien we Elisabeth de trappen afdalen in koningsblauw. “De mouwloze galajurk, in de stijl van de Griekse gedrapeerde jurken, kan absoluut tellen om zo de geschiedenis in te gaan”, vindt Jelka Van Duyse, blogster van Modekoningin Mathilde en een autoriteit op het vlak van koninklijke mode.

Prinses Elisabeth poseert met oorbellen van mama en trui van Zara
Elisabeth op de trappen van en naar de galerij waar staatsbanketten worden georganiseerd. Foto: Koninklijk Paleis/Michel Gronemberger en Photo News

Van Duyse achterhaalde wie de ontwerpster is: Esmeralda Ammoun, een Belgische met Libanese roots die al vaker heeft geleverd aan Mathilde. Bij de jurk combineert ze beige pumps van het Britse label L.K.Bennett, die we haar twee jaar geleden al eens hebben zien dragen. Ook de juwelen komen bekend voor (lees: uit de juwelenkist van Mathilde).

LEES OOK. De twee gezichten van prinses Elisabeth: de koningin van de toekomst en de doodgewone jonge studente

Een derde beeld: Elisabeth poseert in rode jurk met papa Filip. Let opnieuw op haar oorbellen.

Prinses Elisabeth poseert met oorbellen van mama en trui van Zara
Elisabeth met Filip. Foto: Koninklijk Paleis/Michel Gronemberger en Photo News

Ook die hangers zijn van Mathilde, een ontwerp van het Gentse merk Tikli Jewelry, zo weet Jelka Van Duyse. Sinds begin 2016 is de vorstin er al zeven keer mee in het openbaar verschenen.

Prinses Elisabeth poseert met oorbellen van mama en trui van Zara
Mathilde met de oorbellen die Elisabeth mocht lenen. Foto: Belga

Moeder en dochter die kleding en accessoires uitwisselen: het zit diep geworteld in de koninklijke familie. In de zomer van 2018 poseerde Elisabeth voor een fotosessie in een acht jaar oude blouse van Mathilde. Deze en andere voorbeelden van vestimentaire recyclage ontdekt u hier.

bekijk ook

Prinses Elisabeth reageert voor het eerst op missie in Kenia

Ook voor de royals is het de eerste schooldag: zo brengt koning Filip zijn kroost naar school

Koning Filip en koningin Mathilde met hele gezin op Te Deum

Door Wim Dehandschutter