Sterren van Lichtfestival Gent schitteren nu in Parijs

Gent - Create.eu, het bedrijf dat zich tijdens het voorbije Lichtfestival onder meer liet opmerken met de installatie Rescue, waarbij op een virtuele manier een brand gesimuleerd werd aan het Woodrow Wilsonplein, is het enige Belgische bedrijf dat in Parijs deelneemt aan het allereerste Immersive Art Festival. Dat festival staat volledig in het teken van digitale en immersieve belevingen. Er nemen 11 animatiestudio's van over de hele wereld aan deel, waaronder Create.eu. Create.eu neemt in Parijs deel met de installatie Orbit.

""Speciaal voor het Immersive Art Festival ontwierp CREATE.eu Orbit" aldus Ilse Wachtelaer van Create.eu "Orbit neemt het publiek mee op een reis door het ontastbare universum. We bevinden ons onmiddellijk middenin spectaculaire taferelen van zodra we de planeet aarde achter ons laten. Ligt onze toekomst hier? De oneindige oppervlakte en betoverende kleuren zijn overweldigend. De mensheid lijkt irrelevant in dit vacuum van het universum. De reis neemt ons verder dan de mens ooit zelf kon gaan: een verborgen realiteit waar begin en einde bijna in elkaar overgaan…". Wachtelaer is momenteel in Parijs, waar donderdag 24 oktober het slotmoment van het Immersive Art Festival plaats vindt, en waar ook de jury-uitslag bekend gemaakt wordt.

Een immersieve kunstbeleving is een digitale expositie die meerdere zintuigen tegelijkertijd aanspreekt. Met 3D animatietechnieken en hoogtechnologische visuele effecten creëren artiesten een compleet immersieve wereld, waar een publiek niet enkel naar kunst kijkt, maar er zich middenin bevindt. Ook soundscapes spelen hierin een hoofdrol. Het geheel vormt een interactieve ervaring waardoor collectieve verwondering ontstaat. 

Deze nieuwe vorm van kunstbeleving en thematisch entertainment is de laatste jaren erg in trek bij een groot publiek wereldwijd en bestaat al in verschillende vormen. Denk aan digitale exposities die je onderdompelen in de kunstwerken van wereldberoemde meesters zoals Van Gogh en Picasso en lichtinstallaties in kathedralen zoals in de Notre-Dame van Montreal. 

In bet teken van die trend opende Culturespaces in april 2018 een permanente digitale exporuimte Atelier des lumières. En deze week is er het eerste Immersive Art Festival, waar 11 animatiestudio's een originele, artistieke en digitaal hoogstaande beleving presenteren. De tentoonstelling kan best vergeleken worden met een Lichtfestival, maar dan niet outdoor en verspreid in de stad, maar indoor: "Concreet gaat het hier in Parijs over de hele ruimte van Ateliers des lumières, van het plafond tot de muren en de grond, over een oppervlakte van 3.000 m2, die tot leven gebracht wordt met 140 videoprojectoren en 50 geluidsinstallaties. De 11 deelnemende creaties worden hier permanent in een loop getoond. Het tiendaagse festival is elke dag bijna volledig uitverkocht."

Ilse Wachtelaer: "Bij het publiek is Create.eu inderdaad bekend via de voorbije editie van het Lichtfestival Gent. Daar vormden we inderdaad het administratief geboeuw op het Woodrow Wilsonplein om tot een brandende cuberdonfabriek en was er zelfs interactie met de brandweer van Gent die live tussenbeide kwam.  Ook de installatie van de draak die op het provinciegebouw zat en zichtbaar was vanaf het Emile Braunplein was tijdens datzelfde lichtfestival een realisatie van Create.eu. Nog recenter werd Create.eu ook gevraagd om voor de Nacht van de Verbeelding van Gent Festival van Vlaanderen iets te maken. Daarvoor projecteerden we in het openluchttheater van het Citadelpark de installatie Voorbij het Licht.

"Dat we geselecteerd zijn voor het festival hier in Parijs heeft ook te maken met de immersive kunstbeleving Beyond Bruegel die Create.eu maakte en die nog tot eind januari in het Dynastiepaleis op de Kunstberg in Brussel loopt" aldus Ilse Wachtelaer.

 

Opnieuw in Gent

Het publiek zal niet moeten wachten tot een volgend Lichtfestival om het werk van Create.eu uit Evergem te bewonderen. "In maart 2020 openen we samen met Mankind onze tweede kunstbeleving Lights on Van Eyck in de Sint-Niklaaskerk in Gent" aldus Ilse Wachtelaer van Create.eu

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN