Vlaamse ombudsman betaalt Google om zich te verstoppen voor klachten over De Lijn

Foto: rr

De Vlaamse ombudsman Bart Weekers betaalt Google om niet meer in de gesponsorde zoekresultaten bovenaan op te duiken als mensen “klacht” en “De Lijn” intikken. “Omdat ik anders overstelpt word”, zegt Weekers.

De vervoersmaatschappij zelf kreeg nooit eerder zoveel klachten binnen, vooral omdat ze ook nog nooit zoveel ritten schrapte wegens personeelstekort. Maar ook bij de Vlaamse ombudsman regent het dus klachten. “En ik moet die mensen toch doorverwijzen naar De Lijn, waar ze een invulformulier hebben om die klachten te behandelen. Op basis van dat formulier met gegevens over plaats en locatie kan De Lijn dan ingrijpen”, zegt hij. “Ik kan weinig doen als iemand mij impulsief meldt: mijn bus rijdt weer niet.”

De ombudsman werkt via zogenaamde “negative keywords”. “Die zorgen er inderdaad voor dat je niet in de gesponsorde resultaten voorkomt die bovenaan verschijnen bij die zoektermen”, zegt Michiel Sallaets van Google. “Maar voor alle duidelijkheid: het gaat alleen om gesponsorde resultaten, die in een andere kleur bovenaan verschijnen. Je kan Google niét betalen om niet meer in de gewone zoekresultaten op te duiken.”

LEES OOK. Miserie over heel De Lijn: de 10 plagen van de vervoersmaatschappij

De ombudsman beschikt over 75.000 euro advertentiegeld per jaar en besteedt dat grotendeels aan advertenties via Google. “Maar de negatieve zoekterm voor klachten maakt maar een klein deeltje van dat budget uit”, zegt Weekers.

Door Tom Le Bacq en Pieter Lesaffer
AANGERADEN