Zondagochtend draaien we de klok nog eens een uur terug

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

In de nacht van zaterdag op zondag goochelen we opnieuw met de tijd. Om 3 uur ‘s nachts wordt de klok een uur teruggedraaid en belanden we voor vijf maanden in de wintertijd. Mogelijk is het de voorlaatste (of de voor-voorlaatste) keer dat we overschakelen naar de wintertijd.

De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. Het voornaamste doel ervan was energiebesparing: men kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme. Maar het einde van het gepruts met de horloges komt stilaan in zicht.

LEES OOK. “Schaf wintertijd af en verzet klok een halfuurtje”

Op voorstel van de Europese Commissie besliste het Europees Parlement eind maart van dit jaar om de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Concreet willen de Europarlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 voor een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden dan in oktober van dat jaar een laatste keer de klok een uur terugdraaien. Over de regeling moet het parlement wel nog een akkoord vinden met de lidstaten.

De Europese Commissie had nochtans gehoopt dat de Europeanen al in maart 2019 voor de laatste keer een uurtje slaap zouden moeten inleveren, maar de regeringen gaven aan dat ze meer tijd nodig hebben om zich over de zaak te beraden. Het Europees Parlement wil de lidstaten die extra bedenktijd ook geven, om eventuele bevragingen te organiseren en onderling overleg te plegen.

Vlaming kiest voor zomeruur, Waal neigt naar winteruur

Een grote meerderheid van de Belgen (83 procent) is gewonnen voor het idee om de zomer- en de wintertijd af te schaffen. Maar of we dan permanent in zomer- dan wel in winteruur moeten leven, daarover zijn de meningen meer verdeeld. Dat blijkt uit een opiniepeiling bij 2.000 burgers die werd uitgevoerd op initiatief van de federale overheidsdienst Kanselarij van eerste minister Charles Michel.

Over heel België is er een lichte voorkeur voor het winteruur, zo blijkt. De helft van de respondenten “staat in meer of mindere mate genuanceerd achter het winteruur”, zo luidt het. Het zomeruur krijgt de steun van 45 procent van de respondenten.

De voorkeur voor het permanente winteruur komt terug in zowel het Vlaams gewest (52 procent voor winteruur en 43 procent voor zomeruur) als het Brussels gewest (51 procent/42 procent). In het Waals gewest echter kiezen iets meer respondenten voor het zomeruur dan voor het winteruur (respectievelijk 49 en 47 procent).

Uit de opiniepeiling blijkt nog dat 79 procent van de respondenten vindt dat in België dezelfde tijdregeling moet komen als in de buurlanden.

De kanselarij hoorde ook een aantal deskundigen, maar de meeste sectoren blijken geen voorkeur te hebben voor zomer- dan wel winteruur. Alleen de sport-/recreatiesector en het toerisme kiezen voor de zomertijd.

Het is aan de volgende regering om zich over de harmonisatie van de tijdsregeling op Europees niveau te buigen. Ze zal de resultaten van de opiniepeiling mee in rekening brengen om haar standpunt te bepalen, luidt het.

AANGERADEN