Roland sluit verjaardagsfeestje af in Oostende

Na zijn concert in de Handelsbeurs werd Roland letterlijk op handen gedragen door concertorganisator Democrazy en de Handelsbeurs Foto: Steven Hendrix

Gent - Roland Van Campenhout werd deze zomer 75 en Trefpunt zette hem op zijn verjaardag zelf al in een zetel midden het groot podium bij Sint-Jacobs. In september verzamelden concertorganisator Democrazy en de Handelsbeurs een hele rist muzikanten voor een groots eerbetoon. Roland zelf deelde met niet minder dan twee nieuwe platen ook al verjaardagsmateriaal uit. Op vrijdag 13 december sluit hij zijn jubileumjaar af in De Grote Post in Oostende. Tickets zijn vanaf nu beschikbaar.

Waarom Oostende vraagt een mens zich dan af?

Roland stond in de jaren zestig in Oostende 'op wacht’, zette er belangrijke stappen als beginnend muzikant en verloor er zijn hart aan de weidse zee. Overdag op post in de kazerne en ’s nachts - via de regenpijp boven de keuken - richting La Chèvre Folle waar Roland leerde jammen en een innige vriendschap met Arno ontstond. Roland vertoeft veel en graag in Oostende. Niet alleen tijdens zonovergoten Theater aan Zee dagen, maar ook op momenten dat de woeste zee fors tegen de dijk en de duinen inbeukt.

"Toen ik er begin jaren zestig mijn legerdienst deed, was Oostende voor mij de eerste kennismaking met een bruisende stad, een havenstad bovendien. Je had er de Ferryboten die volgepropt zaten met Engelsen. Zij zongen in de Langestraat luidkeels mee met de livemuziek die in de talrijke café’s op Decaporgels gebracht werd. Freddy Cousaert had er zijn club waar Engelse groepen optraden en waar je Amerikaanse soul kon horen lang voor het in de mode was. In La Chèvre Folle verzamelden de kunstenaars en Franse intellectuelen. En ik? Ik genoot met volle teugen van de bruisende stad. Wanneer ik nu in Oostende kom, proef ik nog steeds die verdwenen sfeer en voelt het voor mij als ... thuiskomen”. 

Roland leverde op zijn vijfenzeventigste recent nog twee platen af: eerder dit jaar verscheen de plaat Folksongs from a Non-Existing Land, een mysterieuze trip in de duistere en magische wereld van zijn schepper. Kort daarna verscheen met Somewhere in the mountains ook nog eens een dubbelaar met zowel recent als ouder werk en registratie van een live-concert, en een bonus-dvd.

Welke muzikanten Roland op vrijdag 13 december precies zal meebrengen, weet hij zelf nog niet, maar Roland staat er om bekend zich te omringen met goede muzikanten die meegaan in zijn verhaal.

Roland. Vrijdag 13 december. De Grote Post. Oostende. Info en tickets vanaf nu via de site van Greenhouse Talent.

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN