Tesla verrast met kwartaalwinst

Bron © BELGA, Financial Times

Foto: AFP

Tesla rapporteerde woensdag een verrassende winst over het derde kwartaal. De maker van elektrische auto’s gaf daarbij aan dat het veel vertrouwen heeft in het leveren van meer dan 360.000 wagens dit jaar.

Het aandeel Tesla schoot in de Amerikaanse nabeurshandel liefst 20 procent omhoog.

Tesla zette in de verslagperiode een nettowinst in de boeken van 143 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 311 miljoen dollar, maar het is de eerste keer in 2019 dat Tesla winst rapporteert, en analisten hadden eigenlijk nog een zwaar verlies verwacht dit kwartaal. Tesla verklaart dat het de werkingskosten sterk heeft kunnen drukken en dat die nu op hun laagste punt zijn sinds de start van de productie van het Model 3.

De omzet kwam uit op 6,3 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog ruim 6,8 miljard dollar, en blijft onder de verwachtingen van 6,5 miljard.

Twee opmerkingen over belangrijke projecten stemden beleggers echter zeer tevreden. Tesla zei dat het voor op schema loopt met de bouw van zijn Gigafactory in Shanghai. Die is volgens de onderneming inmiddels klaar om te produceren. Ook de ontwikkeling van de Model Y, een compacte SUV, verloopt goed. De productie van deze wagen wordt voorzien rond de zomer van 2020.

TOP 10 MEEST GELEZEN