Turkse man krijgt celstraf met uitstel voor vuistslag na racisme tijdens voetbalwedstrijd

Tielt / Meulebeke -

Een Meulebekenaar van Turkse origine heeft in de Brugse rechtbank vier maanden cel met uitstel gekregen voor een vuistslag aan een tegenspeler na een cafévoetbalwedstrijd. De man ontkende de slag tijdens het proces met klem.

Op 30 september 2017 speelde Meulebekenaar Erol Y. (32) voor Osmanli Diamohk een uitwedstrijd bij Batavia in Tielt. De match tussen de twee cafévoetbalploegen verliep zonder incidenten tot Y. de 0-2 scoorde. Enkele supporters van de thuisploeg riepen “vuile Turk” en maakten oerwoudgeluiden. Toen de wedstrijd, die eindigde op 3-2, werd afgefloten stormde Y. af op de Batavia-supporters af en deelde aan een van hen een duw uit. Andere spelers kwamen tussenbeide en konden de gemoederen bedaren. Maar een speler van Batavia werd op zijn weg naar de kleedkamers alsnog langs achteren aangevallen en kreeg een vuistslag in het gezicht. De man raakte hierdoor twee voortanden kwijt. Twee getuigen wezen Erol Y. aan als de dader.

Erol Y. werd voor de Brugse strafrechtbank gedaagd, waar hij de vuistslag evenwel met klem ontkende. “Na die duw was voor mijn cliënt de kous af”, stelde advocate Valerie Soenen. “Die getuigen hebben enkel gezien dat mijn cliënt opgehitst was maar de vuistslag zelf zag niemand. Mijn cliënt moet dan ook worden vrijgesproken op basis van twijfel.” Maar de rechter was donderdag een andere mening toegedaan en veroordeelde Y. tot vier maanden celstraf met uitstel. Het slachtoffer kreeg een voorlopige schadevergoeding toegekend van 1.200 euro. Een deskundige zal de exacte schade becijferen.

Door aft
AANGERADEN