Voormalig Spaans dictator Franco opgegraven en verhuisd

Voormalig Spaans dictator Francisco Franco wordt na 44 jaar terug opgegraven om overgebracht te worden naar een andere begraafplaats. Franco nam in 1939 de macht over Spanje na een bloedige burgeroorlog waarbij zeker 500.000 mensen het leven lieten. Nadien regeerde hij 36 jaar als een dictator over Spanje. Francisco lag oorspronkelijk begraven in de Vallei van de Gevallen. Daar werd hij in 1975 begraven naast duizenden slachtoffers waar hij voor verantwoordelijk was. 44 jaar later wordt zijn lichaam overgebracht naar het El Pardo-kerkhof in Madrid waar hij opnieuw geborgen zal worden naast zijn vrouw Carmen Polo.

De kist werd opgehaald door een helikopter en overgevlogen naar Madrid. Eenmaal daar zal er een intieme plechtigheid zijn alvorens zijn lichaam wordt herbegraven. Deze plechtigheid zal voorgedragen worden door Ramón Tejero, zoon van Antonio Tejero. Hij was de voormalige Luitenant-kolonel die tot tweemaal toe een staatsgreep wou plegen in Spanje. Ook de minister van Justitie Dolores Delgado, een forensisch expert en 22 van Franco’s nakomelingen zullen aanwezig zijn.

LEES OOK. Commotie bewijst dat wonden in Spanje nog altijd niet zijn geheeld: dictator Franco verhuist naar bescheiden graf

Door cdb
AANGERADEN
Meest recent