Abonnee worden? Kies je leesformule

25/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Unia: “Aalsterse carnavalswagen beeldde geen Jodenhaat uit”

Het gelijkekansencentrum Unia heeft donderdag een rapport naar Unesco gestuurd waarin het de Aalsterse carnavalisten verdedigt. Die oogstten bij de jongste editie zware kritiek wegens een praalwagen waarop stereotype Joodse figuren stonden afgebeeld.

“De praalwagen refereerde niet naar het nazisme of naar de Holocaust”, besluit Unia nu. ‘Er is, zeker binnen de specifieke context van carnaval, niet bewust aangezet tot haat, discriminatie of geweld tegenover Joden. Ook werden er niet opzettelijk racistische denkbeelden verspreid en is er van moedwillig individueel beledigen geen sprake. Daarnaast is het duidelijk dat de carnavalisten de negationismewet niet hebben overtreden.”

Aanleiding voor het rapport was de internationale heisa nadat de Aalsterse carnavalsgroep De Vismooil’n het thema ‘sabbatjaar’ had uitgebeeld aan de hand van Joodse stereotiepen die volgens de Joodse gemeenschap overeenkwamen met prenten in het naziweekblad Der Stürmer. Unesco overweegt daarom Aalst carnaval van de werelderfgoedlijst te schrappen. Die beslissing valt begin december.

Het Forum van Joodse Organisaties reageerde donderdag furieus op de conclusies van het rapport. “Unia heeft op geen enkel moment oog of empathie gehad voor de grieven van de Joodse gemeenschap. Hier is een grote kans gemist om een ethisch en inhoudelijk oordeel te vellen. In plaats daarvan begraaft de organisatie zich in een juridische argumentatie.” Het Forum beklemtoont dat het bij Unesco blijft ijveren om het carnaval van Aalst te schrappen van zijn Werelderfgoedlijst. (lds, blg)

AANGERADEN