CD&V-fractieleider noemt linkse fracties en Vlaams Belang “onverantwoord”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten vindt het gedrag van de linkse fracties en Vlaams Belang van donderdagavond in de Kamer “onverantwoord”. Een amendement van PVDA op de voorlopige twaalfden raakte onverwacht goedgekeurd, waardoor de plenaire volgende week in vakantieperiode alsnog moet samenkomen en er bovendien een extra uitgave van zowat 400 miljoen euro op jaarbasis komt. “Ik vind dat met vuur spelen”, zei Verherstraeten vrijdag in De Ochtend op Radio 1.

Consternatie alom in de Kamer gisterenavond/donderdagavond. Want wat een routinestemming moest worden over de voortzetting van de noodbegroting - de ‘voorlopige twaalfden’ - in november en december, draaide uit op een chaotisch schouwspel. Een amendement van de extreemlinkse PVDA rond extra uitgaven voor verpleegkundig personeel ten belope van zowat 400 miljoen euro op jaarbasis raakte goedgekeurd dankzij een wisselminderheid met sp.a, PS, Ecolo-Groen en Vlaams Belang.

Omdat er na de goedkeuring van een amendement in plenaire minstens vijf dagen lang niet over de volledige tekst gestemd kan worden, moet de stemming over de voorlopige twaalfden wachten tot volgende week donderdag, middenin de herfstvakantie. Lukt het niet om de noodbegroting voor 1 november goed te keuren, dan kan de overheid geen betalingen meer doen of belastingen innen en gaat ze de facto in shutdown.

“Op een drafje een uitgave doen die op jaarbasis op meer dan 400 miljoen komt, dat vind ik onverantwoord”, reageerde een misnoegde Servais Verherstraeten vrijdag in De Ochtend. “En dat PVDA en het Vlaams Belang spelletjes willen spelen, dat zou ik nog verwachten, maar dat groenen en socialisten zoiets goedkeuren vind ik totaal onverantwoord.”

Volgens de CD&V-fractieleider moeten politici zich in lopende zaken terughoudend opstellen. “Dan ga je niet improviseren en 400 miljoen euro uitgeven zonder te zeggen hoe je dat gaat betalen, op het ogenblik dat de effectentaks door het Grondwettelijk Hof is vernietigd en Europa ons zegt dat we niet goed bezig zijn. Dat is met vuur spelen naar de komende generaties toe.”

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert treedt hem bij. “Zomaar eventjes 400 miljoen euro per jaar extra uitgaven op een bierkaartje schrijven en laten goedkeuren waarna de staatsfinanciën nog in zwaardere problemen zitten, is onverantwoord gedrag”, zegt hij op Twitter.

Verherstraeten vreest dat de situatie de deur openzet naar soortgelijke stemmingen in de toekomst. “Wij zullen voor het eerste kwartaal van 2020 wellicht nog eens voorlopige twaalfden moeten stemmen, al hoop ik van niet. Als een onverlaat dan zegt: we gaan de pensioenen verdubbelen en de belastingen halveren, dat is allemaal leuk, maar ooit moeten die rekeningen betaald worden”, zegt hij. “Het signaal van gisteren is een les voor wie de verantwoordelijkheid heeft om de regering te vormen: het is niet meer vijf voor twaalf, maar twaalf uur.”

Tijd voor een volwaardige federale regering dus, en dat moet voor CD&V een paarsgeel verhaal zijn. Dat zei minister van Justitie Koen Geens donderdag al heel duidelijk aan Villa Politica, en ook voor Verherstraeten is dat de enige optie. “Ik denk dat een paarsgroene regering, die ternauwernood een meerderheid heeft, onvoldoende stabiliteit heeft om de rit uit te doen. Ik vind dat zeer duidelijk: dit moet de keuze zijn.”

Van Grieken: “Geen lessen te krijgen”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken pikt de kritiek niet. “Ik heb geen lessen te krijgen van CD&V of Open Vld. Door die traditionele partijen hebben wij nu een immense staatsschuld. Dat is pas onverantwoord”, zei hij vrijdag in De Ochtend. Volgens Van Grieken is zijn partij gewoon pragmatisch geweest. “Er is geen stemafspraak met PVDA geweest. Maar wanneer een voorstel de mensen ten goede komt, dan maakt het voor ons niet uit waar het vandaan komt. Het is niet belangrijk welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt.”

Of zijn partij nu ook de voorlopige twaalfden in hun geheel zal steunen, wil Van Grieken niet gezegd hebben. “Het gaat natuurlijk om het hele plaatje. Het extra budget voor asielzoekers kan bijvoorbeeld niet op onze steun rekenen. De Commissie Financiën van volgende week wordt cruciaal.” In de Commissie Financiën eerder deze maand keurde de extreemrechtse fractie de noodbegroting niet goed.

AANGERADEN