Zorgvrijwilligers: buddy zijn past in je dagelijks leven

Bron © Jobat.be

“Als buddy ben je een waardevolle link met de buitenwereld.” (Robin Broché, coördinator Buddywerking Vlaanderen) Foto: Jobat.be

Gent - Vrijwilligers in de zorg zijn er ook voor psychisch kwetsbare mensen. Als buddy haal je gewoon door er te zijn en samen leuke activiteiten te ondernemen, mensen uit hun sociaal isolement. Maar wat moet je ervoor kunnen en hoe groot is het engagement?

‘Zorg vermaatschappelijken’ is een hot topic. Het betekent vooral dat mensen met een zorgbehoefte zo lang mogelijk autonoom en dus buiten een zorginstelling kunnen functioneren dankzij de ondersteuning van een sociaal netwerk. Vanuit die visie zijn onder meer de buddywerkingen ontstaan: een duowerking tussen een begeleider - een buddy - en het ‘maatje’ die hij/zij begeleidt. Er bestaan duowerkingen rond cultuur, vrije tijd en sport, welzijn, gezondheid en integratie en er komen er altijd meer bij.

Buddywerking Vlaanderen richt zich op psychisch kwetsbare mensen en ondersteunt 415 duo’s. Jobat sprak op het Gentse hoofdkwartier van Buddywerking Vlaanderen met coördinator buddywerking en stafmedewerker Steunpunt Geestelijke Gezondheid vzw Robin Broché. “De vraag blijft maar groeien”, zegt hij.

Zelfvertrouwen

“Psychisch welzijn hangt mee af van een stevig sociaal vangnet”, zegt Robin Broché. “Onze doelgroep heeft dat niet meer. Ze zijn vereenzaamd en hebben zelfs moeite met gewoon sociaal contact. Als buddy herstel je hun zelfvertrouwen en eigenwaarde door een koffietje te gaan drinken, een bioscoopje te doen, een wandeling te maken. Door er gewoon te zijn, ben je een aanspreekpunt en een klankbord.”

“Waardevol gezelschap in al zijn eenvoud en een tweewekelijks lichtpuntje voor de deelnemer. Mensen trekken zich echt op aan die bezoekjes. Als buddy ben je de link met de buitenwereld, doorbreek je de vicieuze cirkel en help je je maatje weer uit zijn schulp te kruipen.”

Lees verder...

>

>

>

Door Wieland De Hoon
AANGERADEN
Meest recent