Abonnee worden? Kies je leesformule

26/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Michel start volgende week al als voorzitter van Europese Raad

Gezocht: een premier voor even

Twee weken vroeger dan verwacht trekt Charles Michel (MR) de deuren van de Wetstraat 16 achter zich dicht. Hij wil zich ten volle voorbereiden op zijn mandaat als voorzitter van de Europese Raad. Michel kreeg de afgelopen weken al een pak kritiek omdat hij zich te weinig aantrok van de vaderlandse politiek. Zelfs binnen de regering wordt gemord. “Michel deed gewoon niets meer.”

“Michel stelde vast dat er geen begrip bestaat voor zijn situatie en had geen zin om zich nog lang te laten matrakkeren”, klinkt het binnen de federale regering. Dus beslist de premier om twee weken vroeger dan verwacht zijn ontslag te geven. “Na de vaststelling dat er op dit moment nog geen enkel proces voor de vorming van een federale regering is begonnen, is de premier begin deze week ook gestart met gesprekken voor zijn vervanging in lopende zaken”, gaf zijn kabinet mee in een communiqué.

Die beslissing zal ook wel deels ingegeven zijn door de felle kritiek die Michel moest incasseren. Al voor de vierde keer op rij liet hij zich verontschuldigen voor het vragenuurtje in de Kamer. “Waar is Michel”, werd een running gag. Zelfs binnen de regering zijn ze het beu. “Michel doet niets meer”, valt te horen. “Oké, we zijn in lopende zaken, maar dan kun je nog bepaalde initiatieven nemen.”

De aandacht ging bijna uitsluitend nog naar de voorbereiding op Michels nieuwe baan als voorzitter van de Europese Raad. Elke dag pendelt hij van de Wetstraat naar het Schumanplein. Overleg plegen over de Brexit, zijn kabinet samenstellen… Het neemt allemaal veel tijd in beslag.

Michel belooft een “vlotte en verantwoorde overgang” naar zijn opvolger. Wie dat precies moet worden, is nog niet helemaal duidelijk. Negen kansen op de tien wordt het minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Zij is een vertrouwelinge van Michel en spreekt het minst slecht Nederlands van alle alternatieven. Al worden ook de vices Koen Geens (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) getipt. En Didier Reynders (MR), binnenkort eurocommissaris, is nog altijd niet helemaal weg.

Weinig animo

Veel animo is er onder de Vlaamse partijen alvast niet om de Zestien te claimen. Als premier in lopende zaken, die niet eens de meerderheid in het parlement heeft, is het sop de kolen niet waard. Zeker niet als je er bijtelt dat België met een begrotingstekort van boven de tien miljard zit.

“Het is voor wat het waard is”, valt te horen in regeringskringen. Maar aangezien een nieuwe regering in de verste verte nog niet te bespeuren is, kan een nieuwe premier - ook al is het een interimjob - nog maandenlang aanblijven en op Europese toppen en internationale bijeenkomsten België vertegenwoordigen.

AANGERADEN
Meest recent