Staakt-het-vuren van kracht, maar Erdogan dreigt Koerdische “terroristen” te verjagen uit grensregio

Bron © BELGA

Foto: AP

Als de Koerdische milities in Syrië zich niet tijdig uit het Turks-Syrische grensgebied hebben teruggetrokken, zal Turkije hen “verjagen”. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag gezegd.

Erdogan had dinsdag samen met de Russische president Vladimir Poetin een akkoord bereikt over een nieuw staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. De Turkse president heeft de strijders van de Koerdische YPG-militie toen 150 uur extra de tijd gegeven om een gebied van 30 km te verlaten. Hun steunpunten en posities worden vernietigd.

“Als de terroristen zich na de termijn van 150 uur niet terugtrekken, dan zullen we zelf de controle overnemen en hen verjagen”, verklaarde Erdogan tijdens een op tv uitgezonden toespraak in Istanboel. Turkije beschouwt YPG als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK) en als een terreurorganisatie.

In zijn toespraak riep Erdogan de internationale gemeenschap ook op tot respect voor de Turkse bezorgdheden op het vlak van veiligheid.

AANGERADEN