Trump gaat straks “erg belangrijke” aankondiging doen: is de leider van ISIS gedood?

Bron © BELGA

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zondag een “erg belangrijke” aankondiging doen vanuit het Witte Huis. Dat heeft zijn woordvoerder Hogan Gidley zaterdagavond laten weten zonder verdere uitleg te verschaffen. Volgens Amerikaanse media is de leider van ISIS gedood tijdens een militaire operatie in Syrië. Bronnen aan CNN stellen dat hij een bommengordel tot ontploffing bracht op het moment van de inval. Het Iraakse officiële persbureau INA bevestigt het overlijden.

De presidentiële aankondiging zal om 9 uur plaatselijke tijd (14 uur Belgische tijd) gebeuren. Op twitter schreef Trump kort voordien zelf de raadselachtige boodschap “Er is zojuist iets erg groot gebeurd!”

Officieel wordt er geen informatie gegeven over wat Trump precies zal gaan zeggen, maar verschillende Amerikaanse media spreken van een militaire operatie van de VS in Syrië. Die zou gericht geweest zijn tegen Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep ISIS.

Volgens het weekblad Newsweek is al-Baghdadi gedood. Een hooggeplaatste anonieme legerbron meldt aan CNN dat de ISIS-leider het doelwit was van een operatie in de provincie Idlib, het noordoosten van Syrië. De raid zou zijn uitgevoerd door special forces van het Amerikaanse leger. Op het moment van de inval zou al-Baghdadi een bommengordel tot ontploffing gebracht hebben. Voorts zou ook de CIA betrokken zijn. De geheime dienst zou al-Baghdadi gelokaliseerd hebben, aldus de zender.

Nog volgens CNN wachten de autoriteiten op de formele identificatie van het lichaam en een DNA-test om te bevestigen dat het wel degelijk om Baghdadi gaat. Twee Iraanse bronnen bevestigen aan Reuters dat Iran op de hoogte is gebracht van het overlijden, ook aan de Iraakse inlichtingendiensten zou zijn dood bevestigd zijn.

Bevestiging uit Irak?

Ook volgens het Iraakse officiële persbureau INA is al-Bagdadhi wel degelijk overleden. Ze melden dat op basis van een bron bij de inlichtingendiensten. Nog volgens INA zijn ook andere jihadistische leiders gedood.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldt dat in Idlib Amerikaanse commando’s per helikopter zijn aangekomen voor gevechten met jihadisten. Er heeft een raid plaatsgevonden nabij de plaats Baricha.

Zonder de dood van al-Baghdadi te bevestigen verwelkomde Mazloem Abdi als leider van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zondag een “geslaagde historische operatie” als resultaat van “gezamenlijk werk met de Amerikaanse inlichtingendiensten”.

Toch niet overleden?

Andere media berichten dat de terroristenleider gevangengenomen werd. Het Franse nieuwsagentschap AFP contacteerde het Pentagon, maar dat weigert iedere commentaar.

Abu Bakr al-Baghdadi werd al meerdere malen doodverklaard en heeft geen enkel teken van leven meer gegeven sinds er in november 2016, na de start van het Iraakse offensief om Mosoel te heroveren, een videoboodschap van hem werd verspreid.

Wie is Abu Bakr al-Baghdadi?

Al-Baghdadi, geboren in 1971 in Samarra ten noorden van Baghdad uit een familie van Salafistische prekers, vergaarde internationale notoriteit toen hij in 2010 aantrad als leider van de Iraakse divisie van Al Qaida. Nadat zijn organisatie territorium veroverde in Syrië, kondigde hij de oprichting van de Islamitische Staat in Irak en de Levant, later bekend als ISIS. Op 29 juni 2014 verklaarde hij de oprichting van het wereldwijde kalifaat en op 4 juli 2014 sprak hij gelovigen toe vanuit het spreekgestoelte van de Iraakse al-Nuri-moskee: hij verklaarde er zichzelf tot kalief Ibrahim. Nog volgens al-Baghdadi stamt hij af van een familie van de profeet Mohammed. Hij riep er moslims op om te immigreren naar het kalifaat en verklaarde ook te zullen oprukken tot in ‘Rome’ (het Westen nvdr.).

Baghdadi leefde de afgelopen vijf jaar ondergedoken en werd al meerdere keren doodverklaard. In februari 2018 werd gemeld dat hij omgekomen was bij een luchtaanval, maar hij raakte toen zwaargewond. Hij gaf toen de leiding van ISIS door aan andere hooggeplaatsten binnen de terreurorganisatie. Ook de Russen gaven aan dat ze al-Baghdadi gedood hadden, maar in april dit jaar dook er een nieuwe video op via al-Furquan, het persagentschap van ISIS. In september postte he agentschap nog een 30 minuten durende audioboodschap van al-Baghdadi, maar nu lijkt zijn rijk dan toch uit.

Door adm
AANGERADEN
Meest recent