94-jarige vrouw oog in oog met inbreker: “Ge zijt een dief! Geef mijn goud terug!”

  • De dief vluchtte uit de slaapkamer door door het muggenraam te springen. Uit het juwelenkistje (foto links) van de bewoonster nam hij al het goud mee.
Zottegem -

De 94-jarige A.P. uit de Kastanjelaan in Zottegem werd vrijdag het slachtoffer van een diefstal met geweld. Toen ze in de slaapkamer haar juwelenkistje geopend op bed zag liggen, besefte ze dat er ingebroken was en liep naar de voordeur, waar ze plots oog in oog stond met de inbreker. “Ge zijt een dief! Geef mijn goud terug!”, maande ze hem nog aan.

“Uiteindelijk kon hij zich losrukken”, vertelt de kranige vrouw. “Hij vluchtte via mijn slaapkamer. Daar sprong hij door het muggenraam en via de tuin spurtte hij weg.”

“Omdat ik toch alleen woon, slaap ik redelijk lang. Zo ook vrijdag. Ik had uiteindelijk de tv aangezet om de huwelijksverjaardag van de kroonprinses te volgen, maar omdat de genodigden pas arriveerden, vond ik het nog niet interessant genoeg om te blijven kijken. Ik dacht eerst de brievenbus te lichten en mijn bed op te maken. In de slaapkamer vielen mijn ogen op mijn juwelenkistje dat open stond. Ik merkte dat al het goud weg was. Ringen, oorbellen, een armband, alles van goud was weg. De rest lag er nog. Gelukkig nam hij de armband van mijn grootmoeder niet mee. Die is wel niet van goud, maar moet ongeveer 150 jaar oud zijn en heeft voor mij een grote emotionele waarde.”

“Ik wist niet goed wat te doen en liep naar de voordeur. Daar stond ik plots oog en oog met de inbreker, een veertiger met lichtbruine huidskleur. Ik nam hem met beide handen vast en sprak kalm, maar vastberaden: ‘Ge zijt een dief! Geef mijn goud terug!’ De dief kon zich losrukken en ontsnappen. Nadien ontdekte ik ook dat hij een portefeuille met 400 euro mee had. Mijn portemonnee die in de buurt lag en waarin slechts 50 euro zat, liet hij liggen.”

“Het is mij nog steeds een raadsel hoe hij is binnengekomen. ’s Morgens heb ik mijn rolluiken opgetrokken en misschien heb ik het raam op een kier gezet. Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn. Uiteindelijk heb ik de politie en mijn kinderen gebeld.”

Ook de buurman heeft de dader nog zien weglopen. “Op het moment dat hij bij mij wegvluchtte, werden de buurman zijn katten hevig opgeschrikt. Zo was hij gealarmeerd, maar uiteraard heeft hij de dief ook niet kunnen pakken. Waarschijnlijk zal ik mijn goud nooit meer terugkrijgen. Al bij al gaat het om heel wat juwelen. Mijn man die al enkele jaren overleden is, maande me op elk van onze reizen aan om een juweel te kopen. Vandaar dat er toch wel een en ander in mijn juwelenkistje zat”, besluit de vrouw.

Door Eric De Pessemier
AANGERADEN