EU geeft Britten uitstel tot januari voor ordentelijke Brexit

© REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk krijgt van de Europese Unie uitstel tot 31 januari 2020 om een ordentelijke Brexit te organiseren. Dat meldt Europees president Donald Tusk. Als de regering van Boris Johnson het Lagerhuis sneller overtuigt om zijn deal goed te keuren, kan het vertrek van de Britten uit de EU ook sneller plaatsvinden.

jvh

“De 27 EU-lidstaten zijn overeengekomen dat ze het Britse verzoek voor een flexibel uitstel van de Brexit tot 31 januari zullen aanvaarden. Verwacht wordt dat de beslissing via een schriftelijke procedure zal geformaliseerd worden”, zo meldde Europees president Donald Tusk maandagochtend na afloop van een bijeenkomst van de ambassadeurs van de lidstaten.

Het Britse parlement had Johnson negen dagen geleden gedwongen om uitstel te vragen omdat er nog steeds geen echtscheidingsakkoord was geratificeerd. Daardoor dreigden de Britten eind deze maand zonder enige afspraken over de boedelscheiding uit de EU te donderen.

Het is de derde keer dat de Brexit uitgesteld wordt. Die had oorspronkelijk op 29 maart moeten plaatsvinden, maar werd al eens uitgesteld naar 31 oktober. De 27 andere EU-landen stellen naar verluidt wel voorwaarden aan de Britten in ruil voor dat uitstel. Zo zal er niet opnieuw onderhandeld worden over het Brexit-akkoord dat Johnson onlangs sloot met de EU, en willen de overgebleven EU-landen voortaan ook kunnen samenkomen zonder de Britten, om de toekomst van de EU te bespreken.

Vervroegde verkiezingen?

Johnson aast nu opnieuw op vervroegde verkiezingen. De conservatieve premier wil het parlement later op maandag laten stemmen over een stembusgang op 12 december. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig, en Johnson beschikt zelf niet over een meerderheid in het Lagerhuis. Ook in september was het hem al niet gelukt om vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Maar ditmaal lijken ook de LibDems en de SNP verkiezingen niet ongenegen. De twee oppositiepartijen lieten verstaan dat ze kunnen instemmen met verkiezingen op 9 december indien de EU uitstel zou verlenen tot 31 januari, zonder optie om sneller te vertrekken. Voor hun voorstel is slechts een gewone meerderheid nodig. Zowel de liberalen als Schotse nationalisten zijn hard gekant tegen de brexit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt