James Cooke bijt vanavond spits af in ‘Het huis’: “Als ik vroeger wist dat De Zelfmoordlijn bestond, had ik gebeld”

Een blad voor de mond van James Cooke (35), dat bestaat niet. Ook bij Eric Goens in Het huis laat hij het achterste van zijn tong zien. Over hoe hij vroeger graag joints rookte. En hoe hij uit de kast kwam bij zijn vader, een paracommando. Maar voor het eerst doet Cooke ook een boekje open over zijn woelige tienerjaren.

“Nu ben ik de gelukkige, happy James. In mijn jeugd was dat anders. Toen was ik ook al druk en stond ik graag in het middelpunt van de belangstelling. Niet iedereen hield daarvan. Vaak werd ik uitgenodigd op feestjes om de boel op gang te brengen. Maar zodra de motor draaide, vroegen ze me om weer te vertrekken. Of als mijn vrienden gingen bowlen, zeiden ze vlakaf dat ik thuis mocht blijven.”

Op zijn zeventiende zat Cooke diep. Hij bleef weg van school en zocht professionele hulp. “Pesterijen, een gebroken relatie, altijd maar één aspect van mezelf laten zien … Dat woog. Ik dacht dat ik nooit mezelf zou kunnen zijn. Op het dieptepunt had ik geen zin meer in het leven. Met mijn psychiater klikte het eerst niet, maar na enkele sessies begon het toch te helpen. Die wildvreemde was plots de man aan wie ik alles kwijt kon. Tegen mijn mama vertelde ik die dingen niet. Ik wilde haar niet kwetsen. Nu denk ik: mannekes toch, what was I thinking? Maar had ik toen geweten dat er zoiets bestond als De Zelfmoordlijn, dan had ik gebeld.”

Goens verrast Cooke ook met zijn eigen rubriek uit Gert late night: voor één keer beantwoordt Cooke zelf intieme vragen in Bedgeheimen. Daar vertelt hij over zijn beste vriendin Aurore, die in 2013 vermoord werd tijdens de Gentse Feesten.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be.

Play

bekijk ook

James Cooke ziet af in de sportkamer van ‘Het Huis’: “Dat is hier een serieuze afgang”

James houdt van de camera, maar die liefde is niet altijd wederzijds