Minstens 20 soldaten gedood in noorden van Afghanistan

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: EPA-EFE

Bij een nachtelijke aanval van de taliban in de Noord-Afghaanse provincie Jowzjan zijn twintig soldaten om het leven gekomen, er zijn ook zeker twee soldaten vermist. Dat heeft de lokale overheid dinsdag meegedeeld. De aanval vond plaats op een militaire basis in het district Aqcha, zo melden parlementslid Mohammad Karim Jawzjani en provincieraadslid Abdul Hai Hayat.

De voorbije maanden is de veiligheidstoestand in Jowzjan, een provincie aan de grens met Turkmenistan, er sterk op achteruit gegaan. De taliban is aanwezig in alle districten, met uitzondering van de provinciehoofdstad Sjeberghan. De islamitische beweging heeft op vier maanden tijd ook de controle over twee van die districten overgenomen.

Het geweld in Afghanistan is toegenomen sinds de VS en de taliban begonnen aan gesprekken over een politieke oplossing voor het conflict. Heel wat analisten denken dat de taliban via militaire overwinningen een sterkere positie aan de onderhandelingstafel probeerde te verwerven. Maar de gesprekken werden in september opgeschort door de Amerikaanse president Donald Trump.

Door jvh
AANGERADEN