Terwijl Boeing 737 MAX nog altijd aan de grond moet houden, verkoopt concurrent Airbus in één klap 300 toestellen

Bron © BELGA

De Indiase budgetvliegmaatschappij IndiGo heeft 300 Airbus-vliegtuigen uit de serie A320 neo besteld. Het miljardencontract is een van de grootste deals ooit voor Airbus daar daarmee een tik uit deelt aan concurrent Boeing.

Boeing kampt nog altijd met de nasleep van twee ongelukken met een Boeing 737 MAX, waardoor toestellen uit die serie wereldwijd aan de grond staan. De 737 MAX was het bestverkopende toestel voor Boeing.

Concurrent Airbus heeft nu de deal van het jaar, zeg maar de beste deal ooit gesloten. Met de bestelling van IndiGo verstevigt de prijsvechter zijn positie op die Indiase markt, waar hij momenteel al marktleider is. Ook heeft IndiGo grootse plannen buiten eigen land. Zo wil het aansluitingen aanbieden met wereldsteden als Londen. Maatschappijen uit andere landen zijn terughoudend met expansie in India vanwege de hoge accijnzen. Daardoor is kerosine er erg duur.

De cataloguswaarde van de 300 toestellen is zeker 33 miljard dollar (110,6 miljoen dollar per stuk), al krijgen maatschappijen vaak korting bij grote orders.

In de bestelling zitten toestellen van het type A320 neo en A321 neo, die geschikt zijn voor korte en middellangeafstandsvluchten, en de A321XLR, een toestel voor langeafstandsvluchten.

Door tg
AANGERADEN