Abonnee worden? Kies je leesformule

31/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Fiscale druk in België opnieuw gestegen

De fiscale druk in België is vorig jaar voort toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Van alle EU-landen was enkel in Frankrijk de som van inkomsten uit belastingen en sociale bijdragen in verhouding tot het bbp hoger dan bij ons.

De verhouding van belastinginkomsten tegenover het bruto binnenlands product bedroeg in 2018 in België 47,2 procent. Het jaar daarvoor jaar was dat nog 47 procent, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) verwijst naar cijfers van het Federaal Planbureau. “Vanaf 2019 voorziet het Planbureau een sterke daling”, klinkt het. “De lichte stijging van 2018 zit volgens het bureau vooral bij de vennootschappen. De oorzaken zijn vermoedelijk de hogere winsten in 2018 – hoger dan het bbp – en de maatregel die bedrijven toelaat meer vooraf te betalen.” Hij hamert er ook op dat de belastingdruk voor gezinnen constant bleef.

Fiscalist Michel Maus (VUB) is daar niet van overtuigd. “Veel hervormingen hebben gewoon niet het gewenste effect gehad. Ik denk dat de stijging vooral te wijten is aan de vele kleine verdoken heffingen: accijnzen, belastingen op elektriciteit, op brandstoffen, het afschaffen van aftrekposten… Als je dan ziet dat we toch nog met een gat in de begroting zitten van 11 miljard, dan moet je je toch afvragen waar we mee bezig zijn.” (blg, agy)

AANGERADEN
Meest recent