Doodstraf voor moord op twee Scandinavische toeristes in Marokko in beroep bevestigd

Bron © BELGA

Louisa Jespersen (boven) en Maren Ueland.

Een Marokkaanse antiterreurrechtbank heeft woensdag in beroep de doodstraf bevestigd voor drie mannen die schuldig werden bevonden aan de moord op twee Scandinavische toeristes in december vorig jaar. Een vierde man, een medeplichtige, zag zijn straf verzwaard van levenslang naar de doodstraf.

De rechtbank van Salé, nabij Rabat, bevestigde eveneens de straffen van 19 andere verdachten, die 5 à 30 jaar cel kregen, en verzwaarde de celstraf van een andere persoon van 15 naar 20 jaar.

De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen (24) en haar Noorse 28-jarige vriendin Maren Ueland werden op 16 december 2018 gedood toen ze aan het kamperen waren op een afgelegen plek in de Hoge Atlas, een toeristische trekpleister voor wandelaars in Marokko.

Doodstraf voor moord op twee Scandinavische toeristes in Marokko in beroep bevestigd
Rachid Afati (links), Younes Ouziad (midden) en Abdessamad Ejjoud (rechts). Foto: AFP

Abdessamad Ejjoud (26), Rachid Affati (33) en Younes Ouazid (27) vielen hen ’s nachts aan en filmden hoe ze hen doodstaken en onthoofdden. Met de brutale moord wilden de drie daders indruk maken op de leiders van ISIS.

In totaal werden 24 mannen in verdenking gesteld omdat ze gelinkt zijn aan de moorden of omdat ze tot een jihadistische cel behoren.

In Marokko zijn sinds 1993 geen doodvonnissen meer voltrokken.

AANGERADEN
Meest recent