Piek in aantal huidkankers (maar dat is geen reden tot paniek)

© katrijn van giel

In 2017 werden in ons land 41.169 huidkankers vastgesteld, zo blijkt uit de meest recente gegevens van de Stichting Kankerregister. Dat is een toename met 1.927 of bijna 5 procent ten opzichte van het jaar voordien. Het aantal melanomen die gediagnosticeerd werden steeg van 3.062 in 2016 tot 3.361 in 2017 (+10 procent). Ter vergelijking: tien jaar geleden werden ‘slechts’ 1.702 Belgen hierdoor getroffen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

jvh

De toename is een gevolg van de vergrijzing, maar ook van het feit dat er veel meer gecontroleerd wordt. Dat is dan weer te danken aan de intensieve bewustmakingscampagnes van de afgelopen jaren. “Zoveel mensen willen zich laten screenen dat de wachtlijsten overvol raken”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. Patiënten moet soms tot wel vier maanden geduld hebben.

Op dit moment wordt één Belg op de zes met huidkanker geconfronteerd voor de leeftijd van 75. Beterschap is niet in zicht: het risico zal nog jaarlijks met 3 procent blijven stijgen, verwachten specialisten. “Met zulke cijfers kan je stellen dat huidkanker epidemische vormen aanneemt”, aldus nog Maselis.

Het goede nieuws is dat het aantal sterfgevallen door huidkanker niet stijgt, onder meer doordat de tumoren - eenmaal opgespoord - sneller behandeld worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook