Duitse Elle biedt verontschuldigingen aan na ‘Black is back’-blunder

Het Duitse modeblad Elle heeft excuses aangeboden nadat er forse kritiek kwam op de ‘Black is back’-special. Daarin werden modellen van Afrikaanse origine als trend bestempeld.

edm, vwh

Wat voorafging: in een speciaal nummer van het modeblad werden zwarte modellen uitgelicht. De reden? Dames met een de huidskleur zijn volgens de redacteurs weer hip op de catwalk en, bij uitbreiding, heel modeland. Maar het zint het kritische Instagramaccount Diet Prada niet dat een cultuur als ‘trend’ wordt beschouwd en al zeker niet dat een blank model de cover van het nummer sierde.

Ook het Britse topmodel Naomi Campbell moeide zich in de discussie. Ze sprak haar onvrede uit op sociale media. “Dit maakt me erg verdrietig. Ik heb het al ontelbare keren gezegd: we zijn geen trend, we zijn hier voor altijd. Het is oké om gekleurde modellen in de schijnwerpers te zetten maar doe het alstublieft op een elegante en respectvolle manier.” Campbell nam van de gelegenheid gebruik om het blad iets aan te bieden: alle redacteurs wegwijs maken in de richtlijnen rond diversiteit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het magazine bleef niet doof voor de kritiek en publiceerde via sociale media een brief met excuses. “We hebben meerdere fouten gemaakt en verontschuldigen ons bij iedereen die we hierdoor gekwetst of beledigd hebben. Het was fout om de quote back to black te gebruiken, die zou kunnen insinueren dat gekleurde mensen een modetrend zijn. Dat was uiteraard niet onze bedoeling. Ook het misidentificeren van de modellen had niet mogen gebeuren. We zijn ons ervan bewust hoe problematisch dit is”, laat hoofdredactrice Sabine Nedelchev weten. Zij noemt het hele incident wel een leerervaring.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook