Noodbegroting goedgekeurd, maar federale overheid gaat (eventjes) in ‘shutdown’

Themabeeld Foto: Photo News

De federale overheid gaat vanaf donderdag (eventjes) in ‘shutdown’. Omdat de koning de wet op de voorlopige twaalfden niet meer op tijd kan ondertekenen, blokkeert de federale overheidsdienst Begroting uit voorzorg alle federale kredieten. De noodbegroting werd goedgekeurd, maar vanavond om 23.59 gaan alle kredieten op slot. Dat blijkt uit een mail die De Tijd in handen kreeg. Vermoedelijk wordt de shutdown maandag opgeheven.

De plenaire Kamer heeft donderdag de noodbegroting goedgekeurd voor de maanden november en december. Die noodbegroting is bijgestuurd met een amendement van de PVDA, dat vorige week is goedgekeurd en een zorgfonds van 67 miljoen euro voorziet. Er is wel nog extra wetgeving nodig om die bijkomende middelen voor de zorg effectief te kunnen uitgeven.

Aangezien er nog geen nieuwe regering is die een gewone begroting kan opstellen, werkt de overheid momenteel met voorlopige kredieten. Het parlement moet die noodbegroting om de zoveel maanden opnieuw goedkeuren. De noodbegroting is nodig om belastingen te kunnen innen en bepaalde uitgaven te kunnen doen.

LEES OOK. Oppositie waarschuwt regering: “Ons amendement uitvoeren, anders is het hek van de dam” (+)

Maar omdat 1 november een feestdag is, en omdat koning Filip de wet niet meer op tijd formeel kan bekrachtigen met zijn handtekening, vreest de federale overheidsdienst begroting dat de benodigde kredieten niet meer tijdig ter beschikking zullen zijn. Dat blijkt uit een mail aan alle overheidsdiensten die De Tijd kon inkijken.

Uit voorzorg blokkeert de dienst dus alle overheidskredieten vanaf donderdagavond 23.59 uur, tot de koning de wet heeft ondertekend. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dat meteen na het weekend, zodat de ‘shutdown’ in de praktijk slechts minieme gevolgen zal hebben: de overheid blijft namelijk gewoon functioneren, en de lonen van ambtenaren zullen gewoon uitbetaald worden. De overheid kan enkel formeel dit weekend geen betalingen uitvoeren.

Door jvh, adm
AANGERADEN