Astronomen ontdekken kleinste zwarte gat ooit

Bron © Science

Themabeeld Foto: AFP

Amerikaanse wetenschappers hebben het kleinste zwarte gat ooit ontdekt. Die ontdekking moet de invoering van een nieuwe klasse zwarte gaten inluiden die kleiner zijn dan voorheen mogelijk werd geacht. Dat meldt het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’.

De onderzoekers van de universiteit van Ohio bestudeerden zwarte gaten in het melkwegstelsel, het sterrenstelsel waar ook onze zon toe behoort. Die ontstaan nadat een ster sterft en implodeert, waarna een aantrekkingskracht ontstaat die zo groot is dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Voorheen zochten wetenschappers daarom vaak naar dergelijke “supermassieve” zwarte gaten, met een massa zo groot als vijf tot vijftienmaal onze zon.

Veel groter

Maar na de spectaculaire observatie van de samensmelting van twee zwarte gaten zo zwaar als respectievelijk 25 en 31 keer onze zon, besloten ze hun zoektocht uit te breiden. In plaats van enkel te speuren naar nieuwe zwarte gaten die zo groot zijn als voorheen bekende voorbeelden, zochten ze ook naar zwarte gaten die veel groter zijn.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers zit er namelijk een denkfout in de zoektocht naar zwarte gaten van dergelijke grootte. “Het is alsof je een volkstelling doet maar enkel zoekt naar mensen van een bepaalde lengte. Er is een groep zwarte gaten in het heelal waarnaar de zoektocht nog helemaal moet beginnen,” aldus hoofdonderzoeker en professor astronomie Todd Thompson.

Veel kleiner

Maar door die denkoefening besloten de onderzoekers hun zoektocht ook uit te breiden naar veel kleinere zwarte gaten. Normaliter kunnen enkel sterren 2,5 keer groter dan onze zon na implosie een zwart gat worden, anders worden ze een neutronenster. Dat principe was bekend, maar naar dergelijke kleine zwarte gaten werd slechts zelden gezocht: het kleinste zwarte gat dat tot voor kort gevonden was, had 3,8 keer de massa van onze zon.

Nu hebben de onderzoekers echter een zwart gat gevonden met 3,3 keer de massa van onze zon. “We hebben mogelijk de eerste van een nieuwe klasse zwarte gaten ontdekt, met zulke lage massa waarvan wetenschappers voorheen het bestaan niet kenden”, aldus Thompson. “Die zouden ons veel kunnen leren over hoe zwarte gaten ontstaan: welke sterren imploderen en welke niet, bijvoorbeeld.”

Door jvh
AANGERADEN