Abonnee worden? Kies je leesformule

02/11/2019 - BV & Co
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Terug van weggeweest: Pieter Aspe tekent weer present, met een Omer en partner Tamara. Jan Van der Perre

Boekenbeurs start hoopvol: Aspe is terug, het volk ook

De Boekenbeurs van 2019 lijkt de wind in de zeilen te hebben. De 1ste november bevestigde zijn reputatie van koppen lopen, maar ook de dagen voordien laten volgens de standhouders een “goede beurs” vermoeden. Over de verkoop hoorde je gisteren niemand klagen, sommigen gewagen zelfs van een meerverkoop van 15 procent.

Hoeveel volk de beurs al over de vloer kreeg, is niet duidelijk. Organisator Boek.be geeft, in tegenstelling tot vroeger, niet langer bezoekerscijfers. Niet zozeer in de nasleep van de stevig overdreven bezoekerscijfers van vorig jaar, zegt Boekenbeursverantwoordelijke Vé Bobelyn, wel “omdat cijfers niet alles zeggen. Het contact van de bezoeker met de auteur en de beleving telt.” Die beleving nam gisteren de vorm aan van een flashmob rond een boek en app die jongeren helpen hun gevoelens te uiten. ’s Avonds ging een select publiek aan tafel met de Australische kookboekenschrijfster Donna Hay en ‘onze’ Pascale Naessens, samen goed voor zes miljoen boeken.

Het contact met de schrijver vertaalde zich in drukke signeersessies bij Bart Peeters, Ish Ait Hamou, Sandra Bekkari, de #Likeme-cast én Pieter Aspe. Uit ontevredenheid over de hoge entreeprijs gaf Aspe vorig jaar verstek. Nu is hij er opnieuw en hij geeft op de beurs zelf korting. De grote vernieuwing ziet Aspe evenwel nog niet. “Het is niet omdat je een paar meter kunstgras legt dat je vernieuwt.”  (jdr)

Ish Ait Hamou blijft bepaald populair, ook onder de boekenfans. Jan Van der Perre

Bo Van Spilbeeck met Nora Monsecour, de inspiratiebron voor de film ‘Girl’. Jan Van der Perre

Een nieuwe Boekenbeurs, een nieuwe lading kookboeken, ook van Sandra Bekkari.  Jan Van der Perre

Op de koppen lopen op de Boekenbeurs: het is anders geweest de voorbije jaren. Jan Van der Perre

AANGERADEN