Italiaanse gemeente biedt gratis huizen aan om nieuwe inwoners te lokken

Bron © CNN

Foto: Andreas Zerndl / Shutterstock.com

De voorbije jaren is in meerdere plaatsen in Italië beslist om huizen te verkopen voor een prikje, vaak niet meer dan één euro. Dat om het bevolkingsaantal weer te doen toenemen. De gemeente Cammarata, op Sicilië, gaat daar nu een stapje verder in. De huizen zijn er volledig gratis.

Zungoli nabij Napels, Sambuca op Sicilië… Het zijn slechts enkele bestemmingen waar onlangs al huizen zijn verkocht voor niet meer dan één euro. Opvallende maar geslaagde initiatieven om nieuwe inwoners te lokken.

En dat is wat ook Vincenzo Giambrone, de burgemeester van Cammarata, wil doen. Hij gaat zelfs een stapje verder en biedt de huizen gratis aan. Zo wanhopig is hij om zijn geboortestad te redden. Al drie jaar is hij bezig aan zijn plan, beginnende bij het overtuigen van eigenaars om hun leegstaande en verloederde huizen aan hem te verkopen zodat hij ze gratis aan nieuwkomers kan geven.

“Ik kan er niet tegen om deze prachtige gemeente leeg te zien en in een ruïne te zien veranderen. Het doet me pijn”, zegt hij aan CNN Travel. “De eigenaren zijn zich niet bewust van de schade die ze aanrichten door de huizen zo te laten vervallen. Het laat een diep litteken achter op het stadsbeeld.”

Italiaanse gemeente biedt gratis huizen aan om nieuwe inwoners te lokken
Foto: Andreas Zerndl / Shutterstock.com

Gratis, met voorwaarden

Volgens Giambrone zijn er op dit moment zo’n twaalf leegstaande huizen beschikbaar, en mogelijk komen daar weldra nog meer bij. Er staan immers nog zeker honderd andere huizen leeg in het oudste deel van de gemeente.

“Nu kunnen we eindelijk nieuwe inwoners aantrekken om de huizen te renoveren en het historische centrum nieuw leven in te blazen”, klinkt het.

Maar, er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden. Nieuwe inwoners moeten het pand binnen de drie jaar renoveren. Ze moeten een soort borg van 5.000 euro betalen. Van zodra de renovatie volledig voltooid is, krijgen ze dat geld integraal terug. Daarnaast moeten ze duidelijke (ver)bouwplannen indienen.

Wie maakt kans?

Hoewel iedereen kans maakt, krijgen jonge gezinnen met kinderen wel voorrang. Koppels die daar een kind krijgen, ontvangen zelfs een bonus van 1.000 euro. Nieuwe eigenaren mogen de gebouwen transformeren in een privéhuis, een B&B, een hotel, een winkel of zelfs een restaurant.

Zo maakt Cammarata nu deel uit van een grote groep authentieke Italiaanse dorpen die vechten tegen verval. Meer informatie over de gratis huizen vind je op de officiële website van de gemeente.

LEES OOK. Hier verkopen ze huizen voor 1 euro en dat is de Belgen niet ontgaan. “We zijn heel blij met hun komst, want ze zijn onze redders”

LEES OOK. Sicilië, waar huizen te koop staan voor 1 euro

Door nadb
AANGERADEN