Grootste oliebedrijf ter wereld trekt naar beurs

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Saudi Aramco trekt naar de Saudische beurs. Dat heeft het staatsolieconcern zondag op Twitter bevestigd. Het gaat om “een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf”, aldus voorzitter Yasir al-Rumayyan. De waarde van de aandelen wordt in de komende weken bepaald, voordat beleggers zich kunnen inschrijven.

Bij de beursgang brengt Saudi Aramco waarschijnlijk slechts een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad, om later een internationale notering toe te voegen. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo’n 1.500 miljard tot 2.000 miljard dollar, waarmee het concern meteen het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden.

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op. De inkomsten van de beursgang zouden gebruikt worden voor een nieuw investeringsfonds waarmee kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk wil maken van olie-export.

Uitstel

Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saudi’s de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er opeens berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saudische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen.

Door jvh
AANGERADEN