Paul Magnette (PS) na gesprek met de koning: “N-VA is niet incontournable voor een regering”

Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zijn maandag door koning Filip ontvangen. De koning wilde van de twee kopstukken weten hoe diep het water tussen hun beide partijen is met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Volgens Magnette zijn de onderhandelingen in een impasse beland en zal het erg moeilijk zijn om met N-VA tot een akkoord te komen.

tg

De hele dag heerste er grote onduidelijkheid over hoe het nu verder moest met de federale regeringsvorming. Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA), de twee preformateurs, brachten maandag verslag uit bij de koning over hun opdracht. Die nam nadien geen beslissing over het verderzetten van hun opdracht of niet. In een persbericht liet het paleis weten dat de koning een beslissing in beraad houdt en dat hij nieuwe consultaties houdt. Wellicht nog niet met de grote kanonnen, zo werd algemeen aangenomen, want daar was de tijd nog niet rijp voor.

Maar maandagavond kwam dan plots het bericht dat de koning Paul Magnette en Bart De Wever, de respectieve voorzitters van PS en N-VA, op visite kreeg. Dinsdag gaat koning Filip verder met zijn consultaties. Eerst is het de beurt aan Sophie Wilmès voor MR, dan komen Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en SP.A-voorzitter John Crombez.

LEES OOK. Geen nieuwe regering? Dit zijn de vier alternatieven (+)

PS-voorzitter Paul Magnette stelt vast, zei hij na zijn bezoek aan het paleis, dat de federale onderhandelingen in een impasse zijn beland. Hij wijst daarvoor naar de instututionele eisen die N-VA volgens hem op tafel heeft gelegd, in het bijzonder op het vlak van de sociale zekerheid.

“Ik heb veel vergaderingen gehad met de N-VA en heb mijn rol gespeeld als voorzitter van de PS. Ik heb de voorstellen van de PS uitgelegd en verdedigd, maar N-VA wil daarover niet spreken.”

“Als de N-VA terugkomt met vragen om grote luiken van de sociale zekerheid te splitsen - van de gezondheidszorg, de werkloosheidsuitkering, enzovoort - dan gaan we uiteraard niet over die zaken praten. We hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we niet gaan onderhandelen over het op de helling zetten van de sociale zekerheid. Hij moet daarvoor niet op de PS rekenen”, zei Magnette maandagavond.

De PS-voorzitter herhaalde meteen dat N-VA niet incontournable is voor een regering. “Er zijn andere meerderheidsformules mogelijk. We moeten zien of de andere partijen bereid zijn een ander spoor te bewandelen”, aldus Magnette.

Indien een paarsgele coalitie mét N-VA niet lukt, dan is enkel paarsgroen mogelijk, eventueel aangevuld met CD&V. Maar voor de christendemocraten en liberalen ligt een coalitie met een minderheid aan Vlaamse kant bijzonder moeilijk. En de liberalen hebben al eerder laten verstaan dat ze een regering met de groenen niet zien zitten.

Maar in Terzake bevestigde Magnette nog eens dat het vandaag “heel heel moeilijk” is om tot een akkoord met N-VA te komen.

Groen

Groen heeft intusen ook al gereageerd. “De missie die door de koning toevertrouwd werd aan het duo van N–VA en PS was om de paars-gele piste te onderzoeken. De persconferentie van de preformateurs is last-minute afgelast. We kunnen er alleen maar uit afleiden dat er geen vordering gemaakt is in de opdracht van de preformateurs.”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci: “Vijf maanden is er aangemodderd. Elf maanden lang al is dit land stuurloos. Geen enkel gezin of bedrijf kan zich zo’ n onverantwoorde houding permitteren.”

LEES OOK. Commentaar: Politiek redacteur Pieter Lesaffer is de uitvluchten van onze politici beu: “De excuses zijn op” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten